EĞİTİM
Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programları kapatıldı
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Özvar, yaptığı açıklamada, "Öğrencilerimiz için herhangi bir kayıp olmayacağını özellikle vurgulamak isterim," dedi.
Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Yükseköğretim Kurulu'nda Gerçekleştirildi
259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) binasında gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplantının açılış konuşmasında, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi oluşturma hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını vurguladı. Özvar, “Ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz,” dedi.
Üniversitelerde 1 Milyonu Aşan Kontenjan
Prof. Dr. Özvar, devletin yükseköğretime yaptığı büyük yatırımlar sayesinde bu yıl üniversitelerde 1 milyonu aşan kontenjan oluşturulduğunu belirtti. “Kapasitemiz hızla artarken, ülkemizde yükseköğretime erişim talebi de güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu yoğun ve güçlü talebe doğru politikalarla yanıt vermek, önceliklerimizden birisidir,” diye konuştu.
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu
Bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu’nun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacağını hatırlatan Özvar, 109 üniversitenin 898 programının TYÇ Logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu açıkladı. TYÇ logosuna sahip üniversitelerin sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
İstihdam Odaklı Politikalar
Özvar, istihdama duyarlılığın gelecek dönemdeki önemli önceliklerinden biri olduğunu belirterek, “İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz,” dedi. Ayrıca, Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı gibi bazı açık öğretim programlarına 35 yaş üstü öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini ifade etti.
İkinci Öğretim Programlarının Kapatılması
Prof. Dr. Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılmasının kaliteyi artırma çabalarının önemli bir parçası olduğunu belirtti. Vakıf üniversitelerinde de ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüşüm sağlanacağını vurguladı.
Uluslararası Öğrenci Hareketliliği
Özvar, uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışması yapıldığını ve bu düzenlemelerin üniversitelerin küresel rekabet gücünü artırmayı amaçladığını söyledi. Türkçe Öğretim Merkezlerine akreditasyon şartı getirileceğini ve bu merkezlerin akreditasyon durumlarının üniversitelerin uluslararası öğrenci kontenjanları değerlendirilirken göz önünde bulundurulacağını belirtti.
Bölgesel Toplantılar Planlanıyor
Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminden itibaren, Yükseköğretim Kurulu tarafından “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversitelerle Bölgesel Toplantılar” düzenleneceğini duyuran Özvar, bu toplantıların her hafta başka bir bölgede yapılacağını açıkladı.
Toplantının devamında Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu sunumlarını yaptı. 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, katılımcı rektörlerin görüş ve değerlendirmeleri ile sona erdi.
Henüz yorum yapılmamış.