Sosyal Medya

RİZE

Hikmet Ayar'da neden ayrıldığını sıraladı

AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar gündeme dair açıklamalarda bulundu.

AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar gündeme dair açıklamalarda bulundu.
 
İl Başkanı Hikmet Ayar görevden süreci ile ilgili uzun süredir teşkilatlarda bulunduğunu birçok kademede görev yaptığını belirterek “Artık bir yerde durmak gerektiğini düşünüyorum. Tabi bunu söylerken şöyle geriye doğru kısaca bakmak lazım. Geçmiş dönemlerde  Teşkilat Başkanlığı yaptım. Siyasi Hukuki İşler derken 2011’in başında da İl Başkanı görevinde bulundum. 4 yıl İl Başkanı oldum. Sonra nasip oldu Milletvekilliği yaptım. Esasen 24 Haziran 2018’de kendi ifademle jübilemi yaptığımı düşünmüştüm. Aktif siyasetten ayrıldım ama biz AK Parti‘ye mal olmuş mutfağın her aşamasında çalışmış biri olarak, sadece organik görevlerden ayrılmış oldum. Daha sonra koordinatörlük görevi ile Genel Merkezimiz çeşitli illerde görevlendirmeler de bulundu ve birçok ilde görev yaptım. 1 Mart 2023 tarihinde Genel Merkez Teşkilat Başkanlığımızın görevlendirilmesi ile Başkanlığımıza atandım. Altını çizerek söyleyeyim üç aylığına aslında seçimlerle orantılı olarak bir görevlendirme yapıldı. Seçimden sonra ayrılma opsiyonum vardı ama o opsiyonu bana Teşkilat Başkanım o zaman kullandırmadı. Akabinde kongreler dediler, kongre ertelenince, seçimler derken  bugünlere kadar geldim. Her defasında ben teşkilat başkanıma bunu söylüyordum neticede bir yumuşak geçiş yapalım uygun bir arkadaşa görevi teslim edelim demiştim” ifadelerini kullandı.
 
“Çünkü  daha güzel sonuçlar hedeflemiştik”
 
Seçim sonuçlarını Rize’de bir önceki seçimlere göre kıyasladığını belirten İl Başkanı Ayar “2023 milletvekili seçimlerinde Türkiye ikincisiyiz. 31 Mart seçimlerin de Türkiye birincisiyiz en yüksek oy olan il sıralamasında il belediyesi olarak birinci sıradayız. Tüm birincilikler bizde olmasına rağmen ben her iki seçim sonucunda Rize ölçeğinde Rize’yi kendi içinde kıyasladığımızda geçmişten günümüze kıyasladığımızda kendimi başarılı addetmedim. Çünkü  daha güzel sonuçlar hedeflemiştik. Türkiye genelinde diğer illere bakacak olduğumuzda hiç kimse Rize başarısız demez, demiyor da zaten. Affımı istememle ilgili curcuna kopmasının nedeni de Türkiye genelinde Türkiye birincisi olmasına rağmen Rize il başkanının affını istemesi. Biz kendimizi başarılı addetmiyoruz çünkü geçmişte biz kendi başımıza %76 oy alan bir partiyiz. Ortaklarımız olmadan şimdi baktığımızda o oranı %55, 58, 59’lara inmiş ise bu sayıları bunu irdelemek lazım. Artık yeni arkadaşlara bu görevi tevdi etmenin daha sağlıklı sonuçlar vereceğini düşünerek bu görevden affımızı talep ettik. Bulunurken de elbette Genel Merkez Teşkilat Başkanlığımızla konuşarak yaptık. Yoksa ne pahasına olursa olsun ben gidiyorum şeklinde bir lüksümüz yok.” dedi
 
“Seçmenlerimizin vatandaşlarımızın tercihi her zaman başımızın üzerine olmuştur”
 
Seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirme de bulunan İl başkanı Ayar “Sonuçları şöyle bir irdeleyecek olursak ; Biz iki ilçe kaybettik ama daha önce kaybettiğimiz iki ilçeyi de geri aldık. Bir belde belediyemizi kaybetmiş olduk. 2019 seçimlerinde İl genel meclis üyelerimizin 25’i bizdeydi şimdi 24’ü bizde. Başkanlık olarak, üyelik olarak çok fazla bir kayıp yok ama geçmiş seçimlere oranla aldığımız oy oranında düşme var. Bunun bir kısmı seçime katılmayanlar. Seçime katılmayan seçmenlerimizin bir miktarı da  başka partilere oy vermek suretiyle bir değerlendirme yaptı. En yüksek oy oranı aldığımızda da seçmenlerimizin vatandaşlarımızın tercihi her zaman başımızın üzerine olmuştur. Şimdi de öyle. Netice itibarıyla eksiklerimiz olmuştur, iletişim sorunlarımız olmuştur. Başka konular olmuştur ki oy oranımız da bu düşme gerçekleşmiştir. Bunu mutlaka irdeleyeceğiz. Bundan sonraki süreçte bize düşen ne varsa göreve gelecek olan arkadaşlara destek vermek suretiyle onlar ne kadar bizden destek isterse o kadar destek vermek suretiyle tekrar Rize’de ve Türkiye’de AK Parti’nin en yüksek dönemlerine ulaştırmak için bir proje ortaya çıkacak biz yine buna katkı vermeye devam edeceğiz ismimizin önümüzde bir sıfatımızın olmasına gerek yok.”dedi.
 
 “Biz seçmenin anlatmak istediğini, niyetini anlıyoruz”
 
Biz 2002’de ilk seçimi yapmış 3 Kasım seçimlerinde akabinde 2004 belediye seçimleri, 2007 referandum, 2007 yine milletvekili seçimi, 2009 belediye seçimi, bugünkü oy oranlarına yakın oy almıştık %38 almıştık.%47’den 38’e düşmüştük bir takım insanlar AK Parti bitti demişti ama Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ya “biz bitti demeden hiçbir şey bitmez” öyle de oldu. İki sene sonrası 2011 seçimlerinde biz yine tekrar benimde ilk defa  İl Başkanı olarak girdiğim seçimlerde biz tekrar %47’leri gördük. Dolayısıyla biz seçmenin anlatmak istediğini, niyetini anlıyoruz. Ona göre tedbirlerimizi alıyoruz. Bilimsel olarak araştırmalar yapılıyor. Araştırma şirketleri çalışmalar yapıyor. Bütün bunların dışında hem kadrolarda yenilenme, söylemde iş tutma bazında belki bakanlıklar bazında, belki bürokrasi. Bütün bunlar masaya yatırılıyor. Bütün bunların sonucunda gayet güzel bir eylem planı ortaya çıkacaktır bütün bunları görüyoruz.”dedi.
 
“Toplumun beklentilerine göre şekillenen bir siyasi partiyiz”
 
AK Parti’nin sürekli kendini yenileyen bir siyasi parti olduğuna değinen İl Başkanı Ayar “Biz ilk kongrelerimiz de seçimlerimizde bile hem meclisteki milletvekili sayılarımıza genel kadrodaki değişikliklerde her seçimde milletvekilleri oranlarınızı değiştirmişiz %50 oranında ortalama yenilenmişiz. Yeni kişilere ve gençlere öncelik vermişizdir. Her kongre döneminde teşkilatlarımızı tazelemişizdir. Belediye seçimlerimizde keza bizim kadar kendisini yenileyen düzenleyen bir başka siyasi parti yoktur. Halkımız bizi bu yüzden 22 yıldır iktidarda tutuyor. Biz kendilerini sürekli yenileyen bir kadroyuz. Bu dönem bu yenilenmeye paralel olarak sadece isimler bazında yenilenme değil, sanki başka tarz yenilenmeyi de seçmenimizin istediğini izlenimini görmüş olduk. Toplum ne istiyorsa AK Parti budur. Biz toplumun ta kendisiyiz. Toplumun beklentilerine göre şekillenen bir siyasi partiyiz. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir” dedi.
 
“Bu görevleri alırken çok sevinmeyeceğiz, verirken de çok üzülmeyeceğiz”
 
İl Başkanı Ayar “Ben önceki il başkanlığı zamanımda da o zamanın Genel Başkan yardımcılarının misafir etmiştim Rize‘de. Onlar giderken kendilerine şöyle bir talepte bulunmuştum. Ne olur il başkanlarımıza 3 yıldan fazla görev yaptırmayın hatta benden başlayın demiştim. Bizler bu görevleri alırken çok sevinmeyeceğiz, verirken de çok üzülmeyeceğiz bu mantalitede bakmak lazım.”dedi.
 
“İl başkanlığı kararı Sayın Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız tarafından veriliyor”
 
İl Başkanlığı belirlenme süreci ile ilgili değerlendirmede bulunan İl Başkanı Ayar: “Görevde bir kadro doluyken o göreve isim aranmaz. Şimdi biz yerimizi boşalttık. Bu saatten sonra bu araştırmayı Genel Merkezimizin kendi kurumsal yapısı var. Kurumsal yapı içerisinde çalışacak. Muhtemelen önümüzdeki hafta koordinatör milletvekili gönderirler. Koordinatör milletvekili gelecektir, teşkilatlarımıza bir temayül yapılacaktır. Belki biraz daha kamuoyu yapılacaktır. Bütün bu faktörlerle bir tespit yapılıp en az 3 isim Ankara’ya götürülür. Genel Merkez Teşkilat Başkanlığımız ön değerlendirme yaptıktan sonra Genel Başkanımızın huzuruna çıkartırlar. En son karar orada verilir. İl başkanlığı kararı Sayın Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız tarafından veriliyor. Bize de sorulursa bizde bir değerlendirmede bulunuruz” dedi.
 
“Biz kendimizi kendimizle kıyaslıyoruz”
 
İlçe seçim sonuçları konusunda değerlendirmede bulunan İl Başkanı Ayar “Ardeşen ve Çayeli İlçemizdeki kaybetmemizde bizim kendi iç dinamiğimizin bir miktar etkisi oldu bunu söylemek durumundayız. Eski dönemde görev yapan arkadaşlar şimdi görev yapan arkadaşlar ve veya farklı faktörler var. Ardeşen İlçemizde kaybettik ama kazanan CHP belediye başkanı da oy kaybetti. Ardeşen’de CHP’nin de oyu da düştü. Oradaki farklı siyasi parti adayı hem bizim oylarımızdan hem CHP’den bir miktar oy aldı. Maalesef orada seçimi kaybettik. Yani biz Ardeşen’i kaybettik ama Çayeli’ni kazanabilecekken kaybettik öyle bir değerlendirme yapabiliriz. Ama onun yanında Derepazarı’nda daha önce başka bir partiden kazanmış olmasına rağmen bizim bir önceki ilçe Belediye başkanımız başka bir partiden aday olmasına rağmen Derepazarı‘nda gayet güzel bir seçim oy oranıyla seçimi kazandık. Kalkandere’de bizim belediye başkanımız bizden aday adayı olmuştu. Gösterilme imkanı da vardı ama anketler bize çok farklı göstergelerde bulundu. Bizim tercihimiz yeni arkadaşımızdan yana oldu. Fakat oradaki arkadaşımız daha önce 2014’te olduğu gibi yine kendi nefsine yenilerek, karşımıza aday olarak çıktı ama yine Kalkandere’yi geri almış olduk. İkizdere keza yine geri alınan ilçelerimiz arasında. Genel toplama baktığımız zaman oy oranlarına baktığımız zaman biz de bir düşme var mı var o zaman biz başarısızız belki demiyoruz ama başarılı olarak da kendimizi addetmiyoruz. Biz kendimizi kendimizle kıyaslıyoruz.” dedi
 
“Merkez İlçe 2019 oy oranına göre 2024’te il Genel Meclisi’nde oy oranlarımızı artırdık”
 
Seçmenlerin seçime katılımlarıyla ilgili düşüşlerin fazla olduğunu belirten İl Başkanı Ayar “Katılım oranlarında çok ciddi düşmeler var. 2019 seçimlerinde Rize’den katılım oranımız 83.24 iken 78.73’e düşmüştür. Bu ciddi bir orandır. Türkiye genelinde de yakın bir düşme var. En düşük katılım oranı Rize Merkez’de olmuştur. Çünkü nasılsa Rahmi başkanın rakibi yoktur düşünceyle katılım oranı %71’e düşmüştür. İnsanlarımız sandığa gitme gereği görmemiştir. Bunun sonucunda Türkiye birincisi olsak ta bir oy kaybı yaşanmıştır.Merkez İlçe 2019 oy oranına göre 2024’te il Genel Meclisi’nde oy oranlarımızı artırdık. Genel meclis üyelerine bütün ilçelerde oy oranlarımızda düşme varken Merkez ilçede İl Genel meclis oy oranlarımızı arttırdık. Bununla alakalı bir pilot çalışma gerçekleştirdik. Bütün köylerimizde gidilmedik yer bırakmayarak, halkımızı dinleyerek, bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmanın karşılığını sandıkta almış olduk.”dedi.
 
Son olarak İl Başkanı Ayar “Ben sadece İl başkanlığı görevini bırakıyorum. Partimin kadrolarının emrinde olacağım. Verecekleri her görevin içinde olacağım. Makam mevki olmadan ismimin önünde herhangi bir sıfat olmadan mutfak çalışmaların ne kadar lezzetli olduğunu bilen birisiyim. Bu işin içinde olmaya devam edeceğim.”dedi.
 
 
HİKMET AYAR'IN BU AÇIKLAMARININ ÖZETİ ŞU ŞEKİLDE;
 
  1. Görevden Ayrılma Süreci: Hikmet Ayar, uzun yıllardır partinin çeşitli kademelerinde görev yaptığını ve artık görevden ayrılma zamanının geldiğini düşündüğünü belirtti. İl Başkanlığı, milletvekilliği ve çeşitli koordinatörlük görevlerinde bulunduğunu anlatarak, 1 Mart 2023'te üç aylığına geçici olarak İl Başkanlığına atandığını, ancak bu sürenin uzadığını ifade etti. Teşkilat Başkanlığı'na, görevden ayrılmak istediğini düzenli olarak ilettiğini vurguladı.

  2. Seçim Sonuçları ve Başarı Değerlendirmesi: 2023 milletvekili ve 31 Mart yerel seçimlerinde Rize'de yüksek başarı elde ettiklerini belirtti. Ancak, geçmiş seçimlere göre oy oranında düşüş yaşandığını, bu nedenle kendisini başarılı addetmediğini söyledi. Rize'de %76'lık oy oranlarının %55-59 seviyelerine düştüğünü ve bu durumu irdelemek gerektiğini ifade etti. Görevi, yeni arkadaşlara devretmenin daha sağlıklı sonuçlar vereceğini düşündüğünü belirtti.

  3. Seçmen Davranışları ve Oy Düşüşü: Seçim sonuçlarının analizinde, iki ilçe belediyesini kaybettiklerini ancak diğer iki ilçeyi geri aldıklarını anlattı. Oy oranlarındaki düşüşün sebeplerini, seçmen katılımındaki azalma ve seçmenlerin başka partilere yönelmesi olarak açıkladı. Seçmenlerin tercihlerine her zaman saygı duyduklarını ve eksiklikleri irdeleyerek tedbirler alacaklarını belirtti.

  4. Partinin Yenilenme Süreci: AK Parti'nin sürekli kendini yenileyen bir parti olduğunu vurguladı. Her seçimde kadrolarını yenilediklerini, gençlere ve yeni isimlere öncelik verdiklerini ifade etti. Toplumun beklentilerine göre şekillenen bir siyasi parti olduklarını ve bundan sonra da bu şekilde devam edeceklerini söyledi.

  5. İl Başkanlığı Belirlenme Süreci: Yeni il başkanının belirlenme sürecinde, Genel Merkez'in kurumsal yapısının devreye gireceğini ve teşkilatlarda temayül yoklaması yapılacağını anlattı. En az üç ismin Genel Merkez’e sunulacağını ve nihai kararın Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı tarafından verileceğini belirtti.

  6. Seçim Sonuçlarının Analizi: Özellikle Rize'deki oy düşüşlerini ve ilçe bazındaki seçim sonuçlarını detaylı bir şekilde analiz etti. Oy oranlarındaki düşüşlerin sebeplerini ve gelecekte bu durumu düzeltmek için yapılacak çalışmaları anlattı.

  7. Gelecek Planları: Ayar, İl Başkanlığı görevini bırakacağını ancak partinin diğer kadrolarında aktif olarak çalışmaya devam edeceğini, partinin hizmetinde olacağını ve ihtiyaç duyulursa her türlü desteği vereceğini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.