RİZE
Aslan: Yaş çay fiyatı enflasyona yenik düştü
Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan yaş çay taban fiyatının enflasyona yenik düşerek anlamını kaybettiğini ifade etti.
Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan yaş çay taban fiyatının enflasyona yenik düşerek anlamını kaybettiğini ifade etti.
Aslan yaptığı açıklamada şunları söyledi;
‘’15 DÖNÜMLÜK ARAZİMİZDE FAALİYET İÇERİSİNDEYİZ’’
Rize Ziraat Odası Olarak Fatih Mahallesinde mülkiyeti odamıza ait olan 15 dönümlük bir arazi üzerinde görev ve sorumluluk alanımızı genişletme imkânı bulduk. Bu kapsamda böylesine büyük bir arazide neler yapabiliriz konusunda istişarelerde bulunarak kısa zamanda 260 bin fideyi yaptığımız sera sisteminde yetiştirerek bir buçuk TL karşılığında vatandaşlarımıza dağıtma imkânı bulduk. Bu sayede milletimizden gelen karşılıkla Odamızın gücünü sahada görmüş olduk.
‘’SERADA ÇELİKLEME YÖNTEMİYLE KLON ÇAY FİDANI YETİŞTİRME PROJESİ YAPIYORUZ’’
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ‘DOKAP’ Tarafından Fatih Mahallesinde bulunan sera ve proje alanında yapılması planlanan ‘SERADA ÇELİKLEME YÖNTEMİYLE KLON ÇAY FİDANI YETİŞTİRME PROJESİ’ Çalışmaları sahada işlev gören mühendislerimiz tarafından bütün hızıyla devam ediyor. Bu konuda hiçte küçümsenmeyecek bir titizlikle Bin ‘KLON’ fidan yetiştirme imkanı bulduk. Öte yandan, yine projesi odamıza ait olan Çay Tohumu yağı fabrikası kurarak kozmetik alanında kullanılmak üzere çalışmalarımız ve araştırmalarımız uzman ekiplerimiz tarafından devam ediyor.
‘’ŞİRKET KURDUK’’
Arslan,’ ’Rize Ziraat Odası olarak, yaptığımız girişimler sayesinde ve Genel Merkezimizin izniyle yan bir şirket kurma imkanı bulduk. Bu konuda üreticilerimizin bütün isteklerine cevap vermek için ilk adım olarak Çay motorunu piyasa fiyatlarının oldukça altında vatandaşlarımızla buluşturduk. Buradan açık ve net söylüyorum ‘ki üreticilerimize tarımsal aletler konusunda Rize Ziraat Odası her türlü yardımı yapacaktır. Biz nasıl uygun fiyata bu Çay motorlarını satıyorsak sizlerde vatandaşımıza aynı fiyata satın. Şuana kadar bizlerden bu motoru alan hiç kimse olumsuz tepki vermedi. Hatta bir tane alan üç tane daha aldı. Rize Ziraat Odası sorumluluk alanlarında vatandaşın her daim yanında olmaya devam edecektir.
‘’YAŞ ÇAY TABAN FİYATI EFLANSYONA YENİK DÜŞTÜ’’
Yaş Çay taban fiyatı Mayıs ayında açıklandığı zaman bizler oda olarak tepkimizi göstererek beklediğimiz fiyatın altında ücret verildiğini defalarca vurgu yaptık. Şimdilerde ise yaş çay taban fiyatı enflasyona yenik düşerek anlamını kaybetmiştir. Öte yandan konunun 204 bin üretici yakından ilgilendirdiği hepinizin malumudur. Anadolu’da üretim yapan çiftçilerimize destek vermezseniz bahçelerden çıkmalar başlayacaktır. Bu konu genel olarak bir milyon kişiyi yakından ilgilendiren bir konu olduğundan hassasiyetle ele alınması gerektiğini düşünüyorum.
‘’ÖZEL SEKTÖR KENDİNE GELMELİ’’
Arslan; Bazı özel sektör fabrikaları üreticilere mesaj atıyor? Bir yıl vadeli çay alacaklarını söyleyip, eylül ve ekip aylarında ödeme yapacaklarına dair beyanlarda bulunuyorlar. Buradan çok açık ve net konuşuyorum, yaptığınız iş yere göğe sığmaz. Bu uygulama ahlaki değildir. Bunun adı fırsatçılıktır. Eğer bu şekilde çay alımı yapıyorsan o fabrikayı kapatacaksın. Müstahsili bu şekilde ezmeye gerek yok. Çünkü vatandaşlarımız, zaten artan piyasa şartlarında perişan olmuşken bir de sizler gelip fırsatçılık yaptınız’ mı ? bunun adına insanlık diyemeyiz.
‘’ÇAYKUR SÜLEYMAN DEMİRELDEN KALMA EKİPMANLARLA ÇALIŞIYOR’’
Her zaman her ortamda sürekli dile getirdiğim bir konu var. ÇAYKUR bizim baş tacımızdır. ÇAYKUR bizim olmazsa olmazımızdır. ÇAYKUR Bu bölgenin en değerli kuruluşudur. Lakin, ÇAKUR politikasını değiştirmek zorundadır. Yeniden revize olması gerekiyor. Kontenjanlı günleri arar olduk. Fabrikalarda bulunan ekipmanlar Süleyman Demirel’den kalmış. Eğer bizler ÇAYKUR’un kalitesinden bahsedeceksek bu tarlada başlar fabrikada biter. Sonuç olarak bir şeyler değişecekse buna hep birlikte destek olmalıyız. Yoksa bir adım öteye gidemeyiz.
Öte yandan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Rize’ye geliyor ÇAYKUR Ziraat Çay bahçesinde Çay toplayıp incelemelerde bulunup bazı konularda kendisine bilgiler veriliyor lakin, üreticilerin bilgisi yok. Daha önemlisi, Bakan Yardımcımızın üreticileri ve taleplerini dinleyebileceği bir ortam oluşturulabilirdi. Rize Ziraat Odasını ziyaret edebilirdi. Bu konular bizler için önemli olduğundan vurgu yapıyorum. Önemli olmasa, bir yerde bir şeyler eksik olmazsa neden bu konuları ele alalım? Bizde 20 yıl Ziraat Odasında oturup beyhude bir şekilde gelene hoş gelin gidene güle güle demesini biliriz. Bizim amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil.
‘’CUNHURBAŞKANI YARDIMCIMIZA GEREKLİ BİLGİLERİ VERDİM’’
Arslan, ’Rize İş Dünyası Buluşmasında söz aldım. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaza,” Yaş Çay Destekleme Priminin arttırılması, Tarım Bağ-Kur primlerini ödeyemeyip muafiyet alan Çiftçilerimizin ihya kapsamına alınması, yaş çay destek kredisinin verilmesi, alan bazlı destek için ‘ÇKS’ ‘Çiftçi kayıt sistemi’ mazot, gübre ve toprak analizi desteklerinden yararlanmak için ÇAYKUR Ruhsatlarının Bakanlık tarafından kabul edilmesi konularında destek istedim. Bu konuların hassas olduğunu kendisine söyledim.
Özellikle, ‘ÇKS’ ‘Çiftçi kayıt sistemi’ mazot, gübre, toprak, çay motoru ve bankadan bir yıl ertelemeli faizsiz kredi imkânından müstahsilimizin yararlanması konularında açıklayıcı net destekler istedim.
‘’RİZEDE KİMSENİN KİMSEYİ DİNLEDİĞİ YOK’’
Rize’de Çay sektöründeki sorunlar gittikçe artmaya devam ediyor. Bizim sürekli üzerinde vurgu yaptığımız bir husus var, gelin hep birlikte bir istişare kurulu kuralım. Çay Çalıştayı düzenleyelim. Çiftçimizi ve Rize’de bulunan bütün ilgili kuruluşları çağırıp fikirlerimizi ortaya koyalım. Sadece seçimden seçime bu konuları ele almayalım. Ben bu konular üzerinde dururken, anlatırken bana hiçbir siyasi parti destek vermedi. Tartıştığımız konuların havada kaldığını görüyorum. Bu şehirde kimsenin kimseyi dinlediği yok. bir milyon kişinin ekmek yediği ÇAYKUR güçsüz hale gelmesin? Eğer gelirse üç beş sanayicinin elinde kalacağız.
‘’KALİTELİ ÇAY ALMAK İSTİYORSAK YENİLEME YAPILSIN’’
Kaliteli Çay almak istiyorsak Çay bahçelerinin yenilenmesi gerektiğine vurgu yapan Arslan, Devlet müstahsilin 4 yıllık kaybını karşılarsa yenileme işlemi başlar ve yeniden gelen Çay fidanı sayesinde kaliteli Çay almış oluruz. Konuşmamın başında Rize Ziraat Odası olarak şirketleşmeden bahsettim. İşte tam burada vurgu yapmak isterim ‘ki yapacağımız diğer bir uygulama olan Mayıs ayının ilk 10 gününde toplayacağımız Çayları Odamız logosu ve ismi altında tam değerinde satacağız. Çünkü bizim Çayımız Dünyanı en değerli çayıdır.
Öte yandan; Çayın kalitesinde bahsederken, birlik ve beraberlik içinde Çaya sahip çıkacağız? Ülkeye kaçak Çay sokup vatandaşın damak tadını kim değiştirmek istiyorsa işte o bu Çay kanununu çıkmasını istemeyendir. Bu açıkça bellidir. Erzurum’da, Erzincan’da ve Güneydoğunun bazı yerlerinde kaçak Çay karşımıza çıktığını görüyorum. Bu konularda ülkemizin gururu ÇAYKUR Çayını tercih etmemiz milli bir hassasiyettir.
‘’TARIM GÜVENCESİNİ ALMAK ZORUNDAYIZ’’
Bu Ülkede Çiftçiye sahip çıkılması ülke menfaati açısından büyük bir önem arz ettiğini söyleyen Başkan Arslan,’’ birlik ve beraberlik bizim olmazsa olmazımızdır, ’dedi.
Özellikle destekleme ücretinin arttırılması gerektiğini bu konuda yetkililerin kış ayarına girdiğimiz bu günlerde üzerlerine düşen görevi yerine getirmesini gerektiğine dikkat çeken Arslan,’’ eğer millet olarak bizlerde üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Her türlü fedakarlığı yapma konusunda hiç tereddüt etmeyeceğimizi bilinmesini isterim, dedi.
‘’400 ADET ÇAY MOTORU DAĞITTIK’’
Herkes üzerine düşen görevi yapması lazım. Bakınız bizler çiftçimiz zor durumda kalmasın diye 400 adet çay motoru dağıttık . üzerine fazla bir kar payı koymadık. Sizlerde fiyatlarınız aşağıya çekin. Bu zor zamanlarda bir birine destek olalım. Yüksek fiyatlarda insanlara Çay motoru satıyorsunuz bunu yapmayın.
‘’ÇAYKUR İSRAFI ÖNLERSE MEVSMLİK İŞÇİLER KADRO ALIR’’
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün acil olarak bazı konularda radikal kararlar alıp kendini revize etmesi ve politikasını yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. ÇAYKUR genelde Ülke için özelde ise 204 bin üreticiyi ve bir milyon kişiye aş kaynağı olması açısından kalitesini gözden geçirmesi, özellikle yenileme çalışmalarını hassas bir şekilde yapması gerekmektedir . kendi içerisindeki israfı kestiği taktirde ise mevsimlik işçilerimizin kadro sorunu çözülerek sorun ortadan kalkmış olur,’’ ifadelerine yer verdi.
‘’SİYAH ÇAYDA KALİTE BAHÇEDEN BAŞLAR’’
Siyah Çayın Kalitesini ancak, Çay bahçelerinin yenileme işlemini yaparsak koruyabiliriz. Bunun başka bir yolu, uygulaması yoktur. Bu konuda Rize’de Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, ÇAYKUR, Tarım ve Orman Müdürlüğü ortak olarak bilimsel olarak çalışmalar yapmak zorunda. Buradaki ortak paydaşları bir araya getirmelidirler. Yakın bir zamanda sarı Çay Akarı adı altında gözle görülmeyen bir böcek türü ortaya çıktı. Bununla ilgi bu çalışmaları hep birlikte yapmak zorundayız. Bu sadece Ziraat Odalarının işi değildir.
Öte yandan, yine üzerinde çalışma yapılması gerektiren diğer bir konu, otları yok etmek için verdiğiniz ilaç, zehirdir. Bunu satan insanların bunu satmamasını istiyoruz. Çünkü toprak zehirlendiği zaman orada bulunan yararlı böcekler de aynı şekilde bu zehirden etkileniyor. Suyumuza, aşımıza karışmasını istemiyorsak özelikle Çay toplama aşamasında bunu vermememiz gerekiyor. Bunu satanında büyük bir vebal altında olduğunu bilmesini isterim.
Henüz yorum yapılmamış.