Sosyal Medya

GÜNDEM

Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı seçildi

TBMM, 28'inci dönem için yeni başkanını seçti. İlk iki turda yeterli çoğunluk sağlanamazken, Cumhur İttifakının adayı Numan Kurtulmuş, üçüncü tur oylamasında 321 oy alarak yeni Meclis Başkanı oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. Dönem için yeni başkanı belli oldu. Birinci ve ikinci turda çoğunluk sağlanamazken, 3. turda 321 oy alan Cumhur İttifakı'nın adayı Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı seçildi.
 
BİRİNCİ TUR SONUÇLARI
 
Birinci turda toplam 586 oy kullanıldı.
 
Numan Kurtulmuş: 317 oy
 
CHP'nin adayı Tekin Bingöl: 131 oy
 
YSP'nin adayı Tülay Hatimoğulları Oruç: 51 oy
 
DEVA'nın adayı Mustafa Yeneroğlu: 16 oy
 
İYİ Parti'nin adayı Cihan Paçacı: 42 oy
 
Gelecek Partisi'nin adayı Serap Yazıcı Özbudun: 20 oy
 
İKİNCİ TUR SONUÇLARI
 
Numan Kurtulmuş: 321 oy
 
ÜÇÜNCÜ TUR SONUÇLARI
 
TBMM Genel Kurulu'nda meclis başkanı seçiminin üçüncü tur oylaması da sona erdi. CHP'nin adayı Tekin Bingöl 160 oyda kalırken, Cumhur İttifakı'nın adayı Numan Kurtulmuş 321 oy alarak 30. TBMM Başkanı seçildi.
 
KURTULMUŞ'TAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI
 
3. tur oylamanın ardından Meclis Başkanlığı'na seçilen Numan Kurtulmuş bir teşekkür konuşması yaptı.
 
Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:
 
"Bugün gerçekleştirdiğimiz TBMM Başkanlık seçimi dolayısıyla şahsıma gösterdiğiniz teveccühe teşekkür ediyorum. Sayın Devlet Bahçeli'ye Meclisimiz adına teşekkür ediyorum. Fevkalade önemli meclisin başlangıcını yapıyoruz. 2023 sadece bir tarih olmanın ötesinde aziz milletimizin varmak istediği hedeflerden birisi olarak önümüze gelmiştir. Cumhuriyetimizin ilanından bu yana 100 sene geçmiş oldu. Türkiye bu yüzyılda büyük kazanımlar elde etti. TBMM'nin kabul ettiği iki temel özelliğinin altını çizmek isterim. TBMM devlet kuran bir meclistir. Bütün cephelerde yenilmiş bu aziz millet inançlar ve değerleriyle ayağa kalmış ve Kurtuluş Mücadelesini kazanmıştır. Bu savaşın öncüleri başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnetle yad ediyoruz. 
 
"TÜRKİYE YÜZYILINI HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ"
 
TBMM'nin 1. meclisinden bize kalan iki değer vardır. Birincisi tam bağımsız Türkiye hedefine kitlenerek ileriye doğru yürümektir. İkincisi ise ülkemizi o savaşların yıkıntılarından bir an önce kurtarmak, muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmaktır. Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız sürece hep beraber omuz ve destek vereceğiz. Bu sadece Seçim sırasında söylenmiş bir slogan değildir. TBMM'yi bir kavga mekanı olmaktan kurtarmak bizim görevimizdir. Her alanda partimizin görüşlerini dile getireceğiz ama asla elimizi yumruk şeklinde tutmayacağız ve Türkiye Yüzyılını hep birlikte kuracağız. Yeminleri yaparak göreve başlayan bakanlara başarılar diliyorum. Bu seçimler dolayısıyla bir şeyin daha altını çizmek isterim. Milletimiz seçimlerde Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne bir kere daha onay verdiğini ortaya koymuştur. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı da Türkiye Yüzyılı'nın lideri olarak tescil etmiştir."
 
MECLİS BAŞKANLIĞI GÖREVİNİ BAHÇELİ'DEN DEVRALDI
 
Kurtulmuş, Meclis Başkanlığı görevini, TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli'den devraldı. 
 
NUMAN KURTULMUŞ KİMDİR?
 
Numan Kurtulmuş 23 Mart 1959'da Ordu'nun Ünye ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Orduludur. Şimdilerde 64 yaşındadır. 
 
Annesinin Adı Ayşe Güngör, babasının adı ise İsmail Niyazi'dir. Numan Kurtulmuş'un dedesi Numan Kurtulmuş, ise Türk Kurtuluş Savaşı'nda Binbaşı olarak görev yapmış bir gazidir. Dede Kurtulmuş, aynı zamanda latin harfleriyle yazılmış ilk Türkçe ilmihal kitabı olarak bilinen Amentü Şerhi'nin de yazarıdır. 
 
EĞİTİM HAYATI
 
Numan Kurtulmuş, ilk ve orta öğreniminin ardından İstanbul İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni başarı ile tamamladı. Daha sonra  yüksek lisans yaptı ve uzman unvanını elde etti. 
 
1988-1989 arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Temple Üniversitesi School of Business & Management’da akademik çalışmalarına devam etti. 1990'da ABD'deki Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations’nda misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Buradaki çalışma hayatı 1993'e dek sürdü. 
 
1992'de Doktor, 1994'de Doçent, 2004'te ise Profesör oldu. 
 
ÇALIŞMA KARİYERİ
 
İş hayatında akademisyen sıfatı ile görev alan Numan Kurtulmuş Bir dönem de Sabahattin Zaim'in asistanı olarak çalışmalar yürüttü. 2010 ile 2012 arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğrencilere ekonomi ve siyasal iletişim dersleri verdi. 
 
Ayrıca,  İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde siyaset, çalışma ekonomisi ve insan kaynakları yönetiminde hocalık da yaptı.
 
2020'de yayınlanan 'Türkiye'yi Yarınlara Taşımak' isminde bir kitabı bulunmaktadır. 
 
SİYASİ YAŞAMI
 
Numan Kurtulmuş siyaset hayatına Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Genel Başkanlığı'nı yürüttüğü Fazilet Partisi'nde başladı. Ardından Saadet Partisi, Has Parti ve AK Parti ile devam etti. 
 
FAZİLET PARTİSİ
 
Numan Kurtulmuş, 1998'de Fazilet Partisi'nde aktif olarak çalışmaya başladı. Bu dönemde Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi olarak çalışmalar yürüttü. 
 
SAADET PARTİSİ
 
Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından aynı kadro ile açılan Saadet Partisi'nde yer aldı. Saadet Partisi'nin hem İstanbul İl Başkanlığı'nı hem de Genel Başkan Yardımcılığı'nı aynı anda yürüttü. 
 
26 Ekim 2008'de gerçekleşen Saadet Partisi'nin Kongresi'nde tek başına Genel Başkan adayı oldu ve Saadet Partisi Genel Başkanı oldu. 2 yıl boyunca partinin genel başkanlığını yaptı.
 
2010'da partinin 4. Olağanüstü Kongresi'nde yeniden Genel Başkan olarak seçildi. Ancak Numan Kurtulmuş, Saadet Partisi'nin genel idare kurulu ve yüksek disiplin kurulu üyeliklerinin belirlenmesi için yapılan seçimlerde Necmettin Erbakan'ın desteklediği isimlerin bulunduğu yeşil listeyi kabul etmeyerek, kendi oluşturduğu beyaz listeyi ortaya çıkardı. 
 
Bu liste tartışmasında Saadet Partisi'nin lideri Necmettin Erbakan ile fikir ayrılığı yaşadı. Bunun ardından 1 Ekim 2010'da Saadet Partisi'ndeki görevinden istifa etti. 
 
HAS PARTİ
 
Saadet Partisi Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Numan Kurtulmuş, 1 Kasım 2010'da Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) adını verdiği partiyi kurdu. Partisinin Genel Başkanı oldu. Ardından 2011'de gerçekleşen genel seçimlerde %0,77 oy aldı. 
 
AK PARTİ
 
12 Temmuz 2012'de ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifi ile, HAS Parti ile AK Parti birleşme kararı aldı. 19 Eylül 2012'de HAS Parti'nin 'bütünleşme sebebiyle fesih' kararı ile kapanması ile Numan Kurtulmuş da AK Parti kadrosunda yerini aldı. 
 
30 Eylül 2012'de resmi olarak AK Parti'ye katıldı. 
 
BAŞBAKAN YARDIMCISI OLDU
 
2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 62.Hükümet'ni Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun kabinesinde yer aldı ve Başbakan yardımcısı oldu.
 
2014 ile 2017 arasında Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 
 
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI OLDU
 
19 Temmuz 2017'de ise Kültür ve Turizm Bakanı oldu. 10 Temmuz 2018'de bu görevi son buldu. 
 
MİLLETVEKİLLİĞİ DÖNEMİ
 
Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti Ordu milletvekili oldu. 2018 genel seçimlerinde de bu kez AK Parti İstanbul milletvekili olarak TBMM'de yerini aldı. Mayıs 2023 seçimlerinde ise milletvekili aday olmadı. 
 
NUMAN KURTULMUŞ'UN EŞİ
 
Numan Kurtulmuş, 1988'de Sevgi Kurtulmuş ile evlendi. Çiftin, 3 çocuğu (Ayşe, İsmail ve Emir isimlerinde) bulunmaktadır. 
 

  • Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı seçildi

  • Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı seçildi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.