Sosyal Medya

EKONOMİ

Kamu işçileri için yeni zam teklifi

Binlerce kamu çalışanını ilgilendiren zam görüşmelerinde Türk-İş Başkanı Atalay ikinci teklifi açıkladı.

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin ikinci toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bir araya geldi.
 
Görüşmede, 700 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme için yeni teklif yapıldı.
 
Teklif artırıldı
 
Ergün Atalay, hükümetin kamu işçisi için yeni teklifinin 12 bin lira tavan ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam olduğunu bildirdi.
 
"Yüzde 40'ı geçmeliyiz"
 
Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Atalay şunları söyledi:
 
"Biz bugün kamu koordinasyon kurulu olarak bu sabah toplantı yaptık. Hak-İş de kendi koordinasyon kurulu ile bir toplantı yaptı. Saat 14.30 civarında da bakan bey ile buluştuk. Bakan bey bize 12 bin lira taban ücret, yüzde 30’luk zammın da yüzde 40 civarında bir rakam teklif ettiğini açıkladı. Bugüne kadar işleyen süreç göz önüne alındığında yapılan bu teklif güzel bir teklif fakat bizim için yeterli olmadığını söyledik. Bayrama kadar yetişeceğini zannetmiyorum. İle bir teklifin hemen bayram bitiminde, pazartesi veya Salı günü bir teklif sunmalarını bekliyoruz. 2 haftadır yürüttüğümüz süreçte gelinen son nokta bu. Süreç içerisindeki gelişmelerin olumlu olduğunu ama kabul ettiğimiz bir nokta değil. 12 bin liralık taban ücreti düşük bir ücret, yüzde 40’lık zam oranının da bir daha gözden geçirilmesi gerekiyor."
 
"Hesapları tazelesinler, arzu ettiğimiz bir rakamsa imzalarız"
 
Sürecin halen devam ettiğini belirten Atalay şunları söyledi:
 
“Biz yüzde 45 zam istedik. Bu bir pazarlık, burada 9 binlik tekliften 11 bin 500’e, sonrada 12 binlik teklife geldik. Zam yüzdesi de yüzde 30’du, yüzde 40’a geldik. Ocak ayında memura refah payı dahil yüzde 30 vermişlerdi, biz yüzde 40’lara geldik. Dediğim gibi bu bir pazarlık, verilen rakam çok küçümsenecek bir rakam değil ama bizim de kabul ettiğimiz bir rakam değil. Önümüzdeki günlerde hesapları bir daha tazelesinler. Arzu ettiğimiz bir rakamsa imzalarız, arzu etmediğimiz bir rakam da gelirse yok deriz ve yolumuza devam ederiz”
 
İşçilerin isteği yüzde 45 ve 15 bin lira
 
Hükümetin işçilere ilk teklifi, ilk 6 ay için yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olmuştu. Talebi yüzde 45 zam ve 15 bin lira taban ücret olan işçiler, ilk teklifi kabul etmemişti.
 
Toplu sözleşme sürecinin, mayıs ayına kalmadan tamamlanması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.