Sosyal Medya

EKONOMİ

EYT’liler ne kadar maaş alacak?

Uzun süredir tartışma konusu olan EYT düzenlemesi gece yarısı Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. EYT’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandığında yürürlüğe girecek

Pek çok kişi emeklilik için başvuru sürecini beklerken maaş hesaplamaları da şimdiden yapılmaya başlandı. Peki, EYT’liler ne kadar maaş alacak? EYT’lilerin maaşı nasıl hesaplanır? EYT emekli maaşı hesaplama!

Yıllar süren mücadele sonunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) haklarını elde etti. EYT düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanacak Resmi Gazete ilanına çevrildi. Başvuru süreci ile ilgili adımlar şimdiden merak konusu olurken özellikle maaşlar ile ilgili hesaplamalar da yapılmaya başlandı. Peki, EYT maaşında neler etkili olacak? EYT maaş hesaplaması nasıl yapılır? EYT’den emekli olanlar ne kadar maaş alacak? EYT maaş hesaplama motoru!
 
EYT MAAŞININ BELİRLENMESİNDE NELER ETKİLİ OLACAK?
 
Emeklilikte yaşa takılanlar için maaş hesaplamasında şu 3 dönem önemli;
 
- 1999 yılı öncesi
 
- 1999 – 2008 yılları arası
 
- 2008 yılı sonrası
 
Bu üç dönemdeki hesaplamalar yapıldıktan sonra emeklilikte yaşa takılanlar için maaş hesaplaması yapılır. Yani emekli maaşı hesaplaması, çalışanın sigortalılık dönemindeki tüm kazançlar dikkate alınarak hesaplanır.
 
EYT’LİLERİN MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
 
EYT maaş hesaplaması yapılırken şu kriterler dikkate alınır:
 
- İşçinin aylık kazancı,
 
- İşçinin çalıştığı yıl,
 
- İşçinin yaşının dolmasını beklerken ödediği fazladan prim miktarı,
 
- Çalışanın çalışma süresine ara verip vermediği,
 
- Çalışma süreleri, etkenleri göz önüne alınır.
 
EYT’LİLER NE KADAR MAAŞ ALACAK?
 
EYT'lilerin maaşları, SGK'nın hizmete sunduğu emekli maaşı hesaplama robotu ile maaşlar hesaplanabiliyor.
 
4A SGK emeklisi vatandaşların emekli maaşlarını hesaplamak isterken yapması gereken tek işlem “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giderek “TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi” gibi bilgiler ile sorgusunu tamamlamak. Emekli maaşınız çalıştığınız devre boyunca yatırdığınız primlerle orantılı olarak hesaplanır.
 
EYT NEDİR?
 
8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar emekli olabiliyordu. Fakat kanunda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş kriteri eklendi. Böylelikle 1999’da yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle emekli olma yaşı değişti.
 
Kanundaki değişiklik öncesinde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise bu değişiklik öncesi 5000 gün prim şartı ve 25 yıl sigortalılık süresi yeterliydi. 5000 gün prim yaklaşık olarak 13.5 yıla denk düşerken 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkekse 43 yaşında emekli olabiliyordu.
 
1 Ocak 1972 doğumlu, 1 Temmuz 1994’te ilk kez sigortalı işe başlayan bir erkek işçi, çalışmaya başladığı dönemde yürürlükte olan kanun gereği 5000 prim gününü ve 25 yıl sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabiliyordu. İşçi; 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019 tarihinde, 5000 prim günü ödemesini de tamamlandıysa 47 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle aynı işçi 5750 gün prim ödeme, 55 yaş ve 25 yıl sigortalılık şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyor. Yıl bazında hesaplanırsa işçinin emekliliği 8 yıl ötelendi 750 gün fazladan prim ödemesi gerekti.
 
8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılına gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65’e yükseltildi. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT); sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsar. Kendilerine “EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişi EYT kapsamında olacak. 
 
En açık ifadeyle emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.