Sosyal Medya

EKONOMİ

TOKİ'den uygun fiyatlı ev başvurusu nasıl yapılır?

Ev fiyatları ve kirada yaşanan artışın ardından, bu durumun önüne geçebilmek adına dar gelirli aileler ve gençler için TOKİ Sosyal Konut (ucuz konut) Projesi devreye sokuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar sonrasında TOKİ Sosyal Konut (ucuz konut) Projesi’ne dair başvuru ayrıntıları da ortaya çıktı.

Ev fiyatları ve kirada yaşanan artışın ardından, bu durumun önüne geçebilmek adına dar gelirli aileler ve gençler için TOKİ Sosyal Konut (ucuz konut) Projesi devreye sokuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar sonrasında TOKİ Sosyal Konut (ucuz konut) Projesi’ne dair başvuru ayrıntıları da ortaya çıktı.

TOKİ konut başvurusu nasıl yapılır?
Proje kapsamında 250 bin konut yapılacak ve 100 bin arsa satışa sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ Sosyal Konut Projesi hakkında yaptığı açıklamada ilk etap konutlarını iki yıl içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini belirtti. Tüm projenin ise beş yıl içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.
 
Proje kapsamında çeşitli iş yerlerinin de emekçi ve gençlere sunulacağı açıklandı. 350 bin liradan başlayan iş yerleri için 120 ay vade ile 2 bin 633 liralık ödeme planı açıklandı. Aynı zamanda 100 bin arsa da yine ihtiyaç sahiplerine sunulacak. 350 ile 500 metrekare arasında değişen arsaların fiyatları 192 bin 500 lira olarak belirlenmiş. 120 aylık ödeme planı oluşturulan arsaların taksit miktası ise 1602 TL.
 
TOKİ aracılığı ile oluşturulan ev, iş yeri ve arsalara başvuru yapmak için ise projenin bulunduğu il içerisinde en az 1 yıl ikamet ediliyor olması gerekiyor. Ayrıca projeye başvuran kişinin kendisi, eşi ya da çocuklarına ait konut bulunmaması şartı aranacak. Daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı yeni ucuz konut projesi için başvuru yapabilecek.
 
 
Yeni sosyalkonut projesi için gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engellilere ise özel kontenjan ayrılacak. “Genç” kategorisi için ise 14 Eylül 1992’den sonra doğanlar müracaat edebilecek. Başvuru yapacak kişilerin gelirlerinin en fazla net 18 bin lira, yurt genelinde ise en fazla 16 bin lira olması şartı bulunuyor.
 
Başvuru nasıl yapılacak?
Ucuz konut projesine Halkbank ve Ziraat Bankası’nın yanı sıra e-Devlet üzerinden de başvuru yapılabiliyor. Başvuruların ise TC kimlik numarasının son hanesine göre kademeli olarak alındığını hatırlatalım. Bunun için öncelikle e-Devlet’e giriş yapmanız ve Konut Başvurusu kısmına gelmeniz gerekiyor.
 
 
 
Açılan sayfada başvuru bilgilendirme formunu okuduktan sonra “devam et” butonuna tıklayın. Ardından gelen sayfanın sağ üst bölümünde yer alan “yeni başvuru” kısmını seçin. Ardından karşınıza şehirlerin alfabetik sırasına göre projeler çıkacak.
 
Başvurmak istediğiniz projeyi seçip ve sayfanın alt kısmında bulunan “devam et” butonuna tıklayın. Proje seçildikten sonra konut tipi seçimi sayfası çıkacak.  Burada konut tipi seçildikten sonra işleme devam edelim. Sonraki bölümde ise ‘Bilgilendirme ve Onay’ kısmı ile karşılaşacaksınız.
 
 
 
Bu kısımda yer alan bilgileri dikkatlice okuduktan sonra alt kısımda yer alan “yukarıdaki bilgilendirmeyi okudum” yazısının yanındaki kutucuk işaretleyebilirsiniz. Sonrasında ise başvuru formu kısmı ile karşılaşacaksınız.
 
Bu bölümde kişisel bilgiler, başvurunun geçerli sayılabilmesi için eksiksiz ve hatasız şekilde doldurulması gerekiyor. Bu kısmı doldurduktan sonra devam etmeden önce doğrulunu ölçmek adına, girdiğiniz bilgileriniz bir kez daha karşınıza çıkacaktır.
 
 
Bu bilgileri tekrar kontrol ettikten devam edebilirsiniz. Sonrasında karşınıza çıkan ekranda başvurunuzu onaylamanız istenecektir. Önceliklde verdiğiniz bilgilerin doğruluğuna dair kutucuğu işaretledikten sonra Başvur düğmesine basabilirsiniz.
 
Tüm bu işlemlerin tamamlanması için başvuru bedelinizi ödemeniz gerekiyor. Bunun için banka tarafından adınıza açılacak ve kısa mesaj ile bildirilecek hesaba belirtilen tutarı yatırmanız gerekecek (Konutlar için 500 TL). Başvuruyu yaptığınız günden en fazla 1 iş günü sonra bu hesabı bankaya yatırmanız gerekiyor.
 
 
Eğer belirtilen miktar hesaba yatmazsa başvurunuzun iptal edileceğini hatırlatalım. Kura sonucu hak sahibi olamamanız halinde ise başvuru bedeli söz konusu hesabınıza iade edilecektir. Yaptığınız TOKİ konut başvurusu durumunu e-Devlet üzerinden “başvuru listesi” sayfasında takip edebilirsiniz.
 
20 yıla varan taksitlerle uygun fiyata sunulan evler ile birlikte ev ve kira fiyatlarındaki olağanüstü artışın önüne geçilmesi planlanıyor. Peki siz TOKİ Sosyal Konut Projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.