Sosyal Medya

EKONOMİ

FED faizi 25 baz puan arttırdı

ABD Merkez Bankası FED, 25 baz puan arttırdı.

Küresel piyasaların yakından takip ettiği ABD Merkez Bankası'nın faiz politikası netleşti. Fed faizi yıllar sonra 25 baz puan artırarak yüzde 0,50'ye yükseltti. Fed işsizlik beklentilerini değiştirmezken büyüme beklentilerinde değişikliğe gitti. İki yıl aranın ardından ilk defa faiz oranını değiştiren Fed, üç yıl sonra da faiz artışına gitti.
 
ABD Merkez Bankası(Fed), Faiz aralığını %0,25-0,50 seviyesine yükseltti. Fed faiz kararını 8'e karşı 1 oyla aldı. ABD ekonomisindeki büyüme tahmini ise değişti. 2022 yılı için büyüme tahmini yüzde 30 aşağı çekilerek yüzde 4'ten yüzde 2,8'e gerilemiş oldu. 2023 yılı için büyüme yüzde 2,2, 2024 yılı için ise yüzde 2 olarak korundu. Uzun dönem büyüme beklentisi de yüzde 1,8 olarak kaldı.
 
ABD ekonomisi 2021 yılının son çeyreğinde öncü verilere göre yüzde 7,0 büyüdü. Büyüme ile ilgili final sonuçları 30 Mart'ta açıklanacak.
 
17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.
 
St.Louis Fed Başkanı Bullard 50 baz puan artırılması yönünde oy kullandı. Fed yılın geri kalanı için de 6 faiz artışı yönünde sinyal verdi.
 
ARTIRIMLARA DEVAM EDİLECEK
 
Komite açıklamasında, "Hedef faiz aralığında artırımların devam etmesinin uygun olacağı öngörüldü" ifadeleri kullanılırken, Komite'nin maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine uzun vadede ulaşmayı da içeren hedeflerine ulaşmasını engelleyecek risklerin gelişmesi halinde Fed'in duruşunu ayarlamaya hazır olduğu vurgulandı.
 
BİLANÇOSUNU AZALTACAK
 
Açıklamada, Fed'in 9 trilyon dolara ulaşan bilançosunu azaltmaya "önümüzdeki toplantıda" başlamayı beklediği de vurgulandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.