Sosyal Medya

DÜNYA

Rusya'dan Ukrayna'ya askeri harekat: Putin'den ilk açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Farklı hareket etmekten başka çaremiz yoktu" derken, "Parçası olduğumuz dünya ekonomisine zarar vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Son dakika haberi! 
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas'a askeri harekat emrini verdi.
 
Putin, Ukrayna topraklarını işgal etme niyetleri olmadığını belirterek, "Operasyonun amacı sivillerin hayatını korumak" dedi.
 
Vladimir Putin ayrıca dışarıdan gelecek müdahalelere karşılık verileceğini de söyledi. 
 
Rus lider Ukrayna askerlerine silah bırakma ve çekilme çağrısı yaptı. 
 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ise kendilerini kanlarının son damlasına kadar savunacaklarını belirterek ülke genelinde sıkıyönetim ilan etti.
 
Zelenski ise, “Kayıplarımız var, birçok uçak ve zırhlı aracımız tahrip edildi” derken, “Çernobil bölgesinde Ruslar yavaş ilerliyor” diye konuştu.
 
UKRAYNA ÇERNOBİL'İN KONTROLÜNÜ KAYBETTİ
 
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Rus güçlerine karşı Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiklerini bildirdi.
 
Rusların saldırısından sonra santralin güvende olduğunu söylemenin imkansız hale geldiğini aktaran Podolyak, bunun Avrupa için en büyük tehditlerden birisi olduğunu belirtti.
 
"MARİUPOL AĞIR ATEŞ ALTINDA"
 
Reuters'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın liman şehri Mariupol’un ağır ateş altında olduğunu ve yüzlerce patlamanın meydana geldiği bildirildi.
 
"HOSTOMEL HAVAALANININ KONTROLÜNÜ KAYBETTİK"
 
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Kiev bölgesindeki Hostomel Havaalanının kontrolünü kaybettiklerini açıkladı.
 
RUS BİRLİKLERİ HERSON'A GİRDİ
 
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Rus hava indirme ve baskın birlikleri Kırım üzerinden Herson’a girdi" denildi.
 
ABD: RUSLAR 100'DEN FAZLA FÜZE ATTI
 
ABD'den yapılan açıklamada, Rusların 100'den fazla füze attığı açıklarken, öncelikle askeri ve savunma noktalarını hedef aldığı aktarıldı. 
 
Rusya'nın saldırılarda 75 savaş uçağı kullandığını söyleyen Pentagon, Rus güçlerinin üç hattan ilerlediğini aktardı. 
 
Pentagon, "Rusya karadan havaya ve denizden atılan füzeler kullandı" derken, "Rusya'nın ilerleyişi henüz başlangıç aşamasında" diye konuştu. 
 
UKRAYNA'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
 
Ukrayna, başkent Kiev de dahil olmak üzere bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulayacağını duyurdu.
 
Saat 22:00'den itibaren sokağa çıkma yasağı Ukrayna Stratejik İletişim Merkezi yaptığı açıklamada, Çerkasi, Dnipro ve Mykolaiv'de sabah 6'ya kadar uygulanacağını söyledi.
 
Sokağa çıkma yasağı süresince toplu ulaşımın çalışmayacağını ancak metro istasyonlarının barınak olarak kullanılmak üzere açılacağını sözlerine ekledi.
 
RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: BUGÜNKÜ HEDEFİMİZE ULAŞTIK
 
Rusya Savunma Bakanlığı, "Bugünkü tüm hedeflerimize ulaştık" ifadelerini kullandı.
 
G7 LİDERLERİNDEN RUSYA’YA KINAMA
 
G7 liderleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "Avrupa kıtasına savaşı yeniden getirerek, kendisini tarihin yanlış tarafında konumlandırdığını" belirtti.
 
BELARUS'TAN 4 FÜZE FIRLATILDI
 
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy, Belarus bölgesinden ülkesine 4 balistik füze ateşlendiğini duyurdu. Zalujnıy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, Belarus bölgesinden Ukrayna'nın güneybatısı yönüne 4 balistik füze ateşlendiğini belirtti.
 
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV: DİYALOĞA DAİMA HAZIRIZ
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD ve Nato ile yoğun görüşmeler gerçekleştirdik. Diyaloğa daima hazırız. Hala uluslararası hukuk ve uluslararası sorumluluklarla dönme ihtimalinin olduğunu umuyoruz " açıklamasını yaptı. 
 
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da 74 yer üstü askeri altyapı unsurunu imha ettiğini duyurdu. 
 
TOP MERMİSİ MAİUPOL'DE YERLEŞİM YERİNE DÜŞTÜ
 
Ukraynalı yetkililer ise Mariupol'de top mermisinin yerleşim yerine düştüğünü ve kayıpların araştırıldığını bildirdi. 
 
ŞİMDİYE KADAR 203'TEN FAZLA SALDIRI DÜZENLEDİ
 
Ukraynalı yetkililer şimdiye kadar Rusya'nın 203 saldırı düzenlediğini açıkladı.
 
Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkenin doğusundaki çatışmalarda bazı Rus askerlerini esir aldığını açıkladı. 
 
KİEV'E GİRMEYE ÇALIŞAN 3 RUS HELİKOPTERİ VURULDU
 
Bunun yanı sıra, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel askeri havalimanına saldıran 3 Rus helikopterini vurduğunu duyurdu. Sınır yetkilileri Rus askerlerinin Belarus sınırındaki Zhytomyr bölgesinden Kiev'e girmeye çalıştığını ve Rusya'nın Grad roketatar sistemleri kullandığını açıkladı. 
 
FSB: UKRAYNA SINIR MUHAFIZLARI, SINIRI TERK ETTİ
 
Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna sınır muhafızlarının sınırı terk ettiğini duyurdu. Ukrayna sınır yetkilileri, Rus askerlerinin Kiev'e girmeyi denediğini ve Rusya'nın Grad roket sistemi kullandığını söyledi. 
 
UKRAYNA UÇAĞI DÜŞTÜ: 5 KİŞİ ÖLDÜ
 
Ukrayna Acil Durum Servisi, Ukrayna askeri uçağının düştüğü ve 5 kişinin öldüğünü açıkladı. 
 
KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA: İŞGAL SÖZCÜĞÜ KABUL EDİLEMEZ
 
Kremlin'den yapılan açıklamada, Ukrayna'nın işgali hakkında kimsenin konuşmadığı ve bu sözcüğün kabul edilemez olduğu belirtildi. Ayrıca, "Operasyonun ne kadar süreceğine Putin karar verecek. Rusya'yı, demir bir perdenin arkasına kapatmak imkansız. Rusya'nın Ukrayna operasyonu hedeflerine ulaşmalı. Putin'in isteği belli. Ukrayna'nın silahsızlanmasını istiyoruz" denildi.  
 
KİEV: RUSYA 2. KEZ FÜZE SALDIRISI YAPIYOR
 
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde hedef aldığı bölgelerden başkent Kiev’de yeni bir patlama sesi duyuldu. Kiev’de öğle saatlerinde duyulan yeni bir patlama sesine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Ayrıca, Devlet Başkanı Zelenski'nin danışmanı Rusya'nın 2. kez füze saldırısı yaptığını açıkladı. Ukrayna sınır yetkilileri de Rus helikopterlerinin, Kiev yakınındaki askeri havalimanı Gostomel'e saldırdırdığı duyurdu. 
 
PUTİN'DEN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Farklı hareket etmekten başka çaremiz yoktu" dedi. 
 
Putin, "Parçası olduğumuz dünya ekonomisine zarar vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 
 
Vladimir Putin, "Güvenlik garantileri konusunda milimetre ilerleyemedik. Nasıl bir dünyada yaşadığımızı biliyoruz ve yaptırımlara hazırlandık" diye konuştu. 
 
ODESSA'DA EN AZ 18 KİŞİ ÖLDÜ
 
Ukraynalı yetkililer, Odessa'daki füze saldırısında en az 18 kişinin öldüğünü açıkladı.
 
TASS: İKİ RUS SİVİL KARGO GEMİSİ FÜZEYLE VURULDU
 
Rus Tass Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Azak denizinde iki Rus sivil kargo gemisi Ukrayna tarafından füzeyle vuruldu.Vurulan gemilerde ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.
 
BROVARY'DE EN AZ 6 KİŞİ ÖLDÜ
 
Kiev'in yakınındaki Brovary şehrinin belediye başkanı, kentte ez az 6 kişinin öldüğünü açıkladı.
 
50 RUS ASKERİ, 40 UKRAYNALI ÖLDÜ
 
Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, 6 Rus uçağının ve 4 tankın imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı çatışmalarda, ülke genelinde 40'tan fazla insanın öldüğünü duyurdu.
 
Zelenski'nin danışmanı olan Oleksii Arestovich, ayrıca onlarca kişinin yaralandığını açıkladı. Ancak, kayıpların sivil ya da asker olup olmadığını belirtmedi.
 
RUSYA ASKERİ HAVA VE ZIRHLI ARAÇLARININ YOK EDİLDİĞİ İDDİASINI REDDETTİ
 
Rusya ise hava ve zırhlı araçlarının zarar gördüğü iddialarını reddetti. 
 
BELARUS DEVLET BAŞKANI: MİNSK'TE RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA GÖRÜŞME TEKLİF ETTİM
 
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Minsk'ta Rusya ve Ukrayna arasında görüşme teklif ettiğini duyurdu.
 
MOLDOVA: HAVA SAHASINI KAPATTI
 
Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, acil durum ilan etmeyi planladıklarını belirterek, on binlerce Ukraynalıyı ülkeye almaya hazır olduklarını açıkladı. Ayrıca, Moldova, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi nedeniyle hava sahasını kapattı.
 
Moldova Başbakan Yardımcısı, Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Andrey Spınu, Yüksek Güvenlik Konseyi'nin kararının yerel saatle 12.00'de uygulamaya konulacağını ve bu saatten itibaren hava sahasının kapatılacağını duyurdu.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.