Sosyal Medya

EKONOMİ

Kredi borcu olan herkesi yakından ilgilendiriyor!

Kredi borcu olan ya da kredi çekmek isteyen herkesi kapsıyor. Kredi çeken vatandaşlar sonrasında ödemelerde güçlük çekebiliyor. Kredi borçları düzenli olarak ödense de geriye elde kalan para ile geçinmekte zorlanılabiliyor.

Kredi çekmek isteyen, kredi borcu olan, kredisini ödeyemeyen, yatırım yapmak isteyen kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan herkesi ilgilendiriyor. Posta'dan Özlem Denizmen konulara ilişkin merak edilenlere tek tek yanıt verdi.
 
PARAMI NASIL DEĞERLENDİRSEM?
 
SORU: 10 bin lira param vadeli hesapta. Bozdursam ve altın alsam ne dersiniz? Mantıklı mı? Ethem
 
CEVAP: Tebrikler birikimin için. Prensip gereği yatırım tavsiyesinde bulunmuyorum. TL mevduat hesabında birikimini değerlendirdiğinde vade sonunda ne kadar faiz gelirin olacağını baştan bilirsin. Altın fiyatlarının ise ne olacağını bilmek imkansız.
 
Düşebilir de yükselebilir de. Paranı tek bir yere koyma. Eğer kararsızsan bir kısmını altın bir kısmını mevduat yapabilirsin. Böylece yatırımını çeşitlendirmiş olursun (mevduatta yeni düzenleme var. Dolar kadar artacak garantisi veriliyor artık devlet bankalarında, güvenli liman).
 
 
GELİR GÜVENCESİ
 
SORU: 4 bin 900 TL gelirim var. Yalnız yaşıyorum. 1.600 TL ev kredisi ödüyorum. Bu sıralar zorlanmaya başladım. Kredi mi çeksem, ne yapsam? Tülin
 
CEVAP: Sakin ol, durumun gayet iyi. Öyle canım sıkıldı kredi çekeyim diye kredi çekilmez. Gel bir analiz yapalım.
 
Ev kredin gelirinin yüzde 32’sine denk geliyor, gayet makul. Finansal huzurun için toplam borçların gelirinin yüzde 40’ını geçmesin.
 
Bu krediye gerçekten ihtiyacın var mı? İyi düşün. Neden tekrar borçlanasın?
 
Kullanacağın kredi miktarı yerine ek gelir oluşturmayı dene. Karar olursa her şey olur.
 
Kredi alırken en temel konu gelir güvencenin devamlılığı. İşine sıkı sıkı sarıl.
 
 
BORÇTAN KURTULMAK İSTİYORUM
 
SORU: 10 yıllık evliyim ve başım borçtan kurtulmadı. Bir evim ve kredisini ödediğim arabam var. Eşim aşçı ve pandemiden dolayı uzun zamandır çalışamadı. Borcumuz 150 bin lira civarında, gelirimiz 10 bin lira. Hem geçinemiyoruz hem borç ödeyemiyoruz. Fuzuli harcama yapmamaya özen gösteriyoruz. Kartlarımız kapalı. Sanal alışveriş ayda bir kez maaştan maaşa ama biz nerede yanlış yapıyoruz? Sevil
 
CEVAP: Siz hem ev hem de araba almışsınız. Bir de eşin iş kaybı yaşamış. Bu şartlarda bunu ödemek zor tabii. Peki ne yapmalısınız?
 
Bankanıza, ‘’Borçlarımı tek kredide toplamak istiyorum’’ deyin. Durum çok kötü değil, sadece kredileri toparlayıp çok fazla faiz ödememeniz gerekiyor.
 
Evi teminat gösterip sadece bu borçlar için kredi sorun, araştırın.
 
Eşinle diyaloğunuz önemli, birbirinizi suçlamayın. Çözüme odaklanın.
 
Sağlığınız yerinde, ikiniz de çalışıyorsunuz bu çok güzel.
 
KENETLENİN
 
SORU: Eşim arabayı 90 bin liraya satıp, 20 bin lirası ile kart borçlarımızı kapattı. Kalan 70 bin lirayı kripto paraya yatırmış. Yükselirse ev peşinatımız olur diye düşünmüş. Ama şimdi 70 bin liramız 15 bin liraya düştü. 30 bin lira otomobil kredisi çekmiştik, iki aydır ödeyemedik. İki çocuğumuz var, ben çalışmıyorum. Ne yapalım bilmiyoruz. Selin
 
CEVAP: Çocuklarınızı Allah bağışlasın. Bu kripto işine mal satıp giren çok kişi var. Durumunuz çözülebilir. İşte formül:
 
Olan olmuş, eşine kızmak hiçbir işe yaramaz. Eşine, ‘’Sana güveniyorum, attığın her adımı önceden benimle konuşmalısın’’ de. Bu geçici bir dönem birbirinize kenetlenirseniz bu dönemden geçersiniz.
 
Aylık otomobil kredisi ne kadar? Bankanızla samimiyetle konuşun. Yapılandırma ya da birkaç ay ara isteyin.
 
Kripto para alışverişini bırakıp aylık ödemelerinize odaklanın.
 
Sen de evden bir şeyler üretip ek gelir kazanmaya çalış. 2022’de kendine bu hedefi koy ve başar. Ben sana güveniyorum.
 
KARARSIZ KALDIM
 
SORU: Maaşım kredi ve kredi kartlarına gidiyor ve zorlanıyorum. Borcum 100 bin TL civarında. Kirada evim var, satıp borçları kapatıp kurtulsam mı? Kararsız kaldım. Ahmet
 
CEVAP: Bankanla görüşüp durumunu anlat, bir çözüm önerisi sunsunlar. Araban varsa ve ihtiyacın çok yoksa borcunu kapatmak için sat. Evinin değeri ne kadar bilmiyorum ama 100 bin lira borç için büyük bir evi satmaya değmez. Banka ile anlaş ve krediyi organize et. Gelirini sağlama al, her şeyi çözersin.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.