Sosyal Medya

KARADENİZ

Çayeli’nin başucu kitabı çıkıyor!

Çise Eğitim Kültür ve Turizm Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı, Sivil Toplum Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Çayeli Kültür Envanteri; somut ve somut olmayan Kültürel Miras adlı projede derlenip, kayıt altına alınarak kitaplaştırıldı.

Çise Eğitim Kültür ve Turizm Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada; “derneğimizin hazırlamış olduğu ve İçişleri Bakanlığı, Sivil Toplum Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen projemiz kapsamında uzun uğraş ve emekler neticesinde ve mevcut koşullara rağmen sonunu getirdiğimiz projemizin emeği kitabımız yayımlandı.
 
Bundan altı yıl önce Çayeli Sevdalısı genç gönüller olarak kurduğumuz ve kuruluşundan bu güne kadar Çayeli ve Çayelili için gerçekleştirdiğimiz eğitim ve kültürel etkinliklerimizi, altıncı yılımızda 3. kitapla taçlandırdık. Her koşulda önceliğin Çayeli ve Çayelilinin olduğu misyonumuza uyarak hazırladığımız projeler halktan ve ilgili kurumlardan aldığı olumlu görüş ve destekler sayesinde kararlı ve emin adımlarla ilerlemeye de bu başarıların sürekliliğini sağlamaya devam etmekteyiz.
 
İçişleri Bakanlığı, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün desteklemiş olduğu Çayeli Kültür Envanteri; Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras adlı projemiz, konusunda uzman kişiler tarafından, dernek başkanımız Hakan BEYAZ Koordinatörlüğünde hazırlanmıştır. Projenin içeriği; Çayeli Tarihi, Çayeli Yemek Kültürü, Gelenekleri, Çocuk Oyunları, El Sanatları, Geleneksel Giyim Kuşam ve Çayeli’nde bulunan Somut kültürel varlıklar  (Taş Kemer Köprüler, Taş ve Ahşap Camiler, Değirmenler, Tescilli Evler, Mezar Taşları, Çeşmeler) olup bu içerikler derlenip, fotoğraflanarak kayıt altına alınıp kitaplaştırılmıştır. Yapılan bu çalışma yöresel ve bölgesel anlamda yapılmış örnek bir akademik çalışma olmakla beraber Çayeli Tarihini ilk kez akademik bir araştırma yapılarak yazıldığı eserdir. Yazımını RTEÜ’den Dr. Öğr. Gör. Hatice Tuğba AKDOĞAR AKBULUT gerçekleştirmiştir. Somut Kültür varlıklarının derleme ve yazımını ise ‘Doğu Karadeniz Kültür Envanteri’ çalışmasını da gerçekleştiren Recep USTA hazırlamıştır. Ayrıca RTEÜ, İİBF, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı olan hemşerimiz Prof. Dr. Ali Rıza SAKLI kitaba önsözü ile destek vererek işlenen konuların önemi ve gerekliliği üzerinde durmuştur. Yörenin kaynak ve arşiv konusunda en etkili ismi olan ve başarılı çalışmaları ile Rize kültürüne katkı sağlayan ‘Rize Arşiv Kütüphanesi’nin sahibi Recep KOYUNCU arşiv ve fotoğrafları ile çalışmaya katkı sağlamıştır. Yöremizin en önemli medya kuruluşlarından ‘Haber53’ Ajansının sahibi ve fotoğraf konusunda uluslararası başarılara sahip olan usta isimlerinden Ali Kemal ATİK, yöremizin köklü fotoğraf ajanslarından ‘Sedef Fotoğrafçılık’ ve sahibi başarısı uluslararası ödülle tescillenen fotoğrafçımız Ali Fuat SARI da fotoğrafları ve arşivleri ile kitaba destek vermişlerdir.
 
Tüm bu çalışmaların ışığından bizlere ve Çayeli’ne çalışmaları ışık olmuş Süleyman KAZMAZ, Fahri BONCUKÇU ve Servet ÇOMOĞLU gibi değerlerimizi saygı ve rahmetle anarız. Çalışmamız süresince bizlere desteklerini esirgemeyen Özcan BEYAZ, Ahmet ÖZDEMİR, İshak GÜVEN GÜVELİOĞLU, Avni DERECİ ve katkılarından dolayı Eyüp Rizeliler Derneği Başkanı: Mehmet YAZICI ’ya teşekkür ederiz” şeklinde açıklamada bulunuldu.
 

2 Yorum

  1. Ahmet Gündoğan

    Ekim 13, 2021 Çarşamba 20:00

    Çayelinde son yıllarda yapılmış en başarılı ve mantıklı iş Tebrikler

  2. Çayelili

    Ekim 10, 2021 Pazar 21:08

    Tebrikler güzel çalışma

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.