Sosyal Medya

EKONOMİ

E-Beyanname Nedir? E-Beyanname Hakkında Merak Edilenler

Teknolojinin çıkış amacı insanoğlunun hayatını kolaylaştırmaktır. Günümüzde birçok alanda ve kurumların hepsinde sunulan hizmetlerin birçoğu dijital teknoloji ile gerçekleşir. Teknolojiye uyum sağlayan kurumlar, zamandan tasarruf sağlayarak müşterilerinin işlemlerini kuruma gitmeden gerçekleştirir.

E-Beyanname Nedir? E-Beyanname Hakkında Merak Edilenler

Teknolojinin çıkış amacı insanoğlunun hayatını kolaylaştırmaktır. Günümüzde birçok alanda ve kurumların hepsinde sunulan hizmetlerin birçoğu dijital teknoloji ile gerçekleşir. Teknolojiye uyum sağlayan kurumlar, zamandan tasarruf sağlayarak müşterilerinin işlemlerini kuruma gitmeden gerçekleştirir.

. Hukuki yönden elde düzenlenen beyanname ile e-beyanname arasında fark bulunmaz. Kurumların iş yükünü azaltarak, gereksiz zaman kaybının önüne geçilir. Kırtasiye masraflarının azalması ile kaynaklar verimli kullanılır. Yeni teknoloji ile birlikte e beyanname ile ilgili merak edilen birçok konu mevcuttur. Edm Bilişim ile iletişime geçerek şirketiniz için e-beyanname kullanmaya başlayabilirsiniz. https://www.edmbilisim.com.tr/adresinden derlediğimiz bilgilerle bu içeriği oluşturduk.

E-Beyanname Nedir?

E-Beyanname mükellefler tarafından vergi dairelerine düzenlenerek bildirilmesi gereken tüm beyannamelerin fiziki ortam yerine elektronik ortamlar kullanılarak bildirilmesi işlemidir. Fizik ortamlarda vergi dairesine bildirilmek zorunda olan beyannamelerin Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın portalı kullanılarak dijital ortamlarda düzenlenen beyannameye denir.

Kimler E Beyanname Vermek Zorunda?

Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 367 numaralı VUK göre kurumlar vergisi mükellefleri herhangi bir hadde bağlı kalmaksızın kurumlar vergisi beyannameleri ile geçici vergi beyannamelerini vermek durumdadırlar. Büyük mükellefler ise tüm vergi ile ilgili beyannamelerini elektronik ortamlarda vermeleri gerekir.

E Beyanname Nasıl Düzenlenir?

Beyannameler elde düzenlenerek vergi dairesine teslim edilebilir. Bunun yanında posta ile gönderilebilir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte e beyannameler Gelirler İdaresi Başkanlığının sunduğu portal kullanılarak Hazır Beyan Sistemi ile beyan edilir.

E Beyanname Kullanım Alanları Nelerdir?

Her alanda olduğu gibi vergi dairelerinde kullanılan teknoloji ile kolaylık sağlanan işlemler neticesinde e beyanname kullanım alanları da genişlemiştir. Kullanılan alanlar şunlardır;

  • Noterlik işlemleri yapanlar
  • VUK göre yetkili olan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirler
  • İl özel idare kurumları
  • Katma Bütçeye dahil işletmeler
  • Döner Sermayeli olan işletmeler
  • Diğer Kamu Kurumları
  • Kamuya ait kurumlar

E Beyanname Programı Nasıl Kullanılır?

Gelirler İdaresi Başkanlığının internet sitesi kullanılarak e-beyanname programını kullanmak isteyen kişiler Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formu düzenlenmelidir. İlgili program indirilerek bilgisayara kurulması işlemleri gerçekleştirilir. Programı kullanmak için gerekli programlar şunlardır;

  • Java Runtime Environment (JRE)
  • Beyanname Düzenleme Programı (BDP)
  • Beyanname Düzenleme Programı Yardım (BDP Yardım)
  • Adobe Acrobat Reader programı

Programlar aracılığı ile e beyanname düzenleme ve gönderme işlemleri gerçekleştirilir. E beyanname programının kullanımında işlemlerin hızlı ve kolay yapılmasını sağlar.

E Beyanname Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İnternet vergi dairesini elektronik ortamda gönderilen beyannamelerin sorgulanması işlemleri de gerçekleşebilir. Sorgulama işlemi e devlet sistemi üzerinden erişilebilir. Bu konuda kolaylık sağlayan sistem gümrük beyannamesi de dâhil olmak üzere tüm beyannamelerin sorgulanması yapılabilir. Sorgulama işlemlerinin yapılabilmesi için sisteme girmek gerekir. Kullanıcı adı ve şifre kullanılarak sisteme giriş yapılabilir. Sisteme giriş sağlandığında sorgulama işlemi gerçekleşir.

EDM Bilişim’den E Beyanname Uyarı ve Depolama Sistemi

Ülkemizin önde gelen e-dönüşüm operatörü EDM Bilişim, tüm mali müşavir ve mükellefler için beyannameleri e-fatura ve e-arşiv faturaları da kullanarak otomatik oluşturan, gönderim zamanlarını uyaran, her mükellefin geçmişe dönük 10 yıl boyunca beyannamelerine hızlı erişim sağlayan E Beyanname Uyarı ve Depolama Sistemini devreye aldı.

EDM Bilişim’in bu hizmeti 202 faaliyet raporlarına göre 10.000 üzeri mükellef tarafından kullanılmaktadır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.