Sosyal Medya

SPOR

Geniş Kullanım Alanlarına Sahip Suni Çim Nedir?

Suni çim, yapay çim, sentetik çim, sahte çim ve ya çim halı isimleri olarak bilinen ve genellikle spor saha zeminleri için kullanılan ve doğal çime alternatif olarak geliştirilen ürünlerdir. Suni çim, çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek maddelerden üretildiği için natürel bir görüntüye sahip ve uzun kullanıma amacı olarak kullanılır.

Geniş Kullanım Alanlarına Sahip Suni Çim Nedir?

Suni çim, yapay çim, sentetik çim, sahte çim ve ya çim halı isimleri olarak bilinen ve genellikle spor saha zeminleri için kullanılan ve doğal çime alternatif olarak geliştirilen ürünlerdir. Suni çim, çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek maddelerden üretildiği için natürel bir görüntüye sahip ve uzun kullanıma amacı olarak kullanılır.

Suni çim halı, dışarıdan bakıldığı durumlarda oldukça gerçekçi çime benzerlik gösteren ve doğal cimden daha canlı bir şekildeki görüntüye sahip üründür. Suni çimin yapısında iplik ve polimer sayesinde üstün teknolojiler kullanılarak üretilmiştir. Günümüzde özellikle halı saha zeminlerinde sıklıkla kullanılsa da son dönemlerde bahçe duvarlarında ya da bahçelerde dekorasyon amacı ile de kullanılmaktadır. İlk olarak 1960 yılının ortalarında çocuk parklarında oynayan çocukların yaralanmalarını engellemek amacıyla üretilmişti. Ancak daha sonra gelişen teknolojiyle birlikte insanların ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak suni çim alanlarının kullanım alanları oldukça genişledi ve aklımıza gelebilecek her alanda hem dekoratif amacıyla hem de farklı amaçla kullanılmak üzere farklı amaçlar ve farklı formlarda üretilmeye başlandı.

 

Suni Çim Kullanım Alanları Nelerdir?

Suni çim alanları 2 farklı başlıkta ayrı gruba ayrılmaktadır.

  1. Dekoratif amacıyla suni çim kullanım alanı
  2. Otel, kafe ya da restoran dekorasyonları için
  3. Duvar kaplaması ve bahçe peyzajı zeminleri
  4. Çim çit yapımı
  5. Çatı kaplamaları
  6. İç mekânların duvarlarında kaplama (ev dekorasyonu)

Özellikle bahçeli evlerde bahçe peyzajı için doğal çimin bakımının zor olduğu için suni çim kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra iç mekân dekorasyonunda duvar kaplamak amacıyla ve çatı kaplama amacıyla da dekoratif olarak suni çim halı tercih edilmektedir. Bunlara ek olarak suni çim son dönemlerde bahçe çitinde de aktif olarak kullanılmaya başlanmış ve oluşturduğu sadece ve şık tasarımlarıyla tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise suni çim kullanılan bölgelerde doğal çim görüntüsü vermesi sebebiyle hem dekorasyon hem de bahçenin içini göstermediği için tercih edilir.

Dekoratif amacıyla kullanılan suni çimlerin hav boyları ise 5 mm ile 20 mm arasında değişiklik gösterir. Sportif amacıyla tercih edilen suni çimlerde ise bu hav boyu daha yüksektir.

  1. Sportif Amacıyla Suni Çim Kullanımı
  2. Golf sahaları
  3. Açık ve kapalı halı sahalar
  4. Profesyonel futbol stadyumları
  5. Tenis kortu
  6. Rugby sahaları
  7. Çok amaçlı spor salonları
  8. Beyzbol sahaları

Suni çimin en yaygın olduğu bölgeler ise sportif amacıyla kullanılan bölgelerdir. Bunun nedeni ise suni çim üstün özellikleri ve oldukça kaliteli zemin kaplamaları sayesinde sporculara en güvenli oynayabilecekleri alanları sunmaktadır. Sportif amacıyla kullanılan suni çimlerin hav boyları ise 60 mm kadar bulunmaktadır. Ayrıca suni çimlerin profesyonel alanlarda kullanılması amacıyla FIFA 1 STAR ve FIFA 2 Star testlerini başarıyla geçmesi gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak tenis alanlarında kullanılacak olan suni çimlerin profesyonel alanlarda olduğu gibi ITF standartlarını geçmesi gerekmektedir.

 

Suni Çimin Bakımları Nasıl Yapılır?

Suni çimlerin bakımları gerçek çimlere oranla daha kolay işlemlerdir. Bunun nedeni ise doğal çimlerin süregelen sulanma ihtiyacının olması ve suni çimin ise tohum ekme ya da uzayan çimlerin kesilme gibi bir problemlerinin olmamasıdır. Ayrıca suni çim toprak bir yapıda olmadığı için hiçbir şekilde böcek ya da bakterinin üremesi ya da yaşaması mümkün değildir. Bunlara göre suni çimin bakımı doğal çime göre çok kolaydır.

Suni çim bakımları;

  • Granül eklenmesi: Suni çim kullanılacak bölgelerde daha dengeli seviyelerde olması amacıyla montaj aşamasında granül parçacıklarının eklenmesi gerekmektedir. Bu granül parçacıkları zaman içinde dağılım göstererek suni çimin bulunduğu bütün bölgelere yayılmaktadır. Bu noktada suni çim saha zemininin en az 6 aylık bir sürede fırçalanması ve saha zemininin üstüne granül dökülmesi gerekmektedir.
  • Suni Çimin Sıcak Havalarda Sulanması: Suni çim sentetik iplerden üretildiği için aşırı sıcak alanlarda çim yapraklarında yumuşamalar meydana gelebilmektedir. Suni çimin sıcaklığını azaltmak ve serinletmek amacıyla oldukça az miktarlarda su kullanarak suni çimi sulamanız gerekmektedir.
  • Zeminde bulunan çöplerin toplanması: Oyunun oynandığı sırasında oluşabilecek sakatlık problemlerinin önüne geçilmesi amacıyla sahada bulunan sigara izmariti, taş vb. ürünlerin kesinlikle temizlenmesi gerekmektedir. Bu sayede oluşabilecek kazaların önüne geçebilirsiniz.

Farklı kullanım alanlarına göre suni çimleri evim.com sitesini ziyaret ederek görebilirsiniz. İster dekoratif amaçlı isterseniz sportif amaçlara uygun suni çimler arasında sizin içine n uygun olanı tercih ederek satın alın.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.