Sosyal Medya

EKONOMİ

Ethereum Nedir: ETH Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kripto para piyasaları son günlerde hareketli. Özellikle birçok kripto para düşerken Ethereum’un (ETH) fiyat seviyesini daha istikrarlı koruması sayesinde birçok kişinin ilgisini çekmiş durumda.

Kripto para piyasaları son günlerde hareketli. Özellikle birçok kripto para düşerken Ethereumun (ETH) fiyat seviyesini daha istikrarlı koruması sayesinde birçok kişinin ilgisini çekmiş durumda. Bizler ise Ethereum hakkında sorabileceğiniz her şeyi detaylı bir şekilde cevaplandırıp aynı zamanda Ethereum Kaç TL, Ethereum Kaç Dolar ve Ethereum Haberleri hakkındaki sorularınızın cevaplarını sunacağız.

Ethereum Nedir?

Ethereum, Vitalik Buterin ve ekibinin 2015 yılında çıkardığı akıllı kontrat platformudur. Platform ilk olarak Bitcoin (BTC) ağı üzerine inşa edilmesi için teklif sunulduysa da, Bitcoin topluluğunun Buterinin teklifini reddetmesi sonucu kendi platformunu baştan oluşturdu.

Ethereumun Özellikleri Nelerdir?

Akıllı Kontrat Geliştirme

Ethereumun ilk ve en önemli özelliği, akıllı kontrat geliştirme özelliğinde yatar. Bu sayede sözleşmeler otomatik hale getirilebilir ve üstüne uygulamaların inşa edilmesi mümkün olur.

Uygulama Geliştirme

Ethereumun akıllı kontrat geliştirme özelliğine sahip olması ile beraber merkezsiz uygulamaların (dApp) geliştirilmesine olanak tanır. Bu sayede blockchain üzerinde birçok uygulamanın merkezsiz ve sürekli çalışacak bir şekilde geliştirilmesine olanak tanındı. Dappler olarak bilinen protokoller ise normal uygulamalardan farklı olarak blockchain üzerinde geliştirildiği için verilerde tahrifat oluşturulamaz, silinemez ve merkezi otoriteler tarafından kontrol edilemez. Eğer kullanıcılar uygulamadan memnun kalmazsa, kendi uygulamalarını forklama özelliğini kullanarak daha gelişmiş versiyonları oluşturabilirler.

Token Standartları

Token şu an birçok blockchain ağında geliştiriliyor olsa da, hayatımıza ilk olarak Ethereum ile girdi. Ethereumda başlıca standartlar olan ERC-20, ERC-721 ve ERC-1155 olarak bahsedebiliriz. ERC-20 standardı daha çok kripto para standardı olarak kullanılır. ERC-721 ise eşsiz tokenların (NFT) geliştirilmesi için kullanılır. ERC-1155 ise Enjin (ENJ) tarafından oyun geliştirme, NFT oluşturma ve yarı eşsiz tokenların oluşturulması için kullanılır.

Merkezsiz Otonom Uygulamalar (DAO)

Merkezsiz otonom uygulamalar (DAO), yönetişim işini herhangi bir merkezi otorite olmaksızın otomatik olarak gerçekleştiren uygulamalardır. DAOlarda ise kararların verilmesi, protokollerde kararların geçmesi ise algoritmik olarak gerçekleşir. Bu sayede seçim güvenliği başta olmak üzere birçok kişinin karar verme mekanizmasına müdahele edememesini sağlar.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Neredeyse tüm kripto paralar gibi, Ethereum da blockchain ağı üzerinden çalışır. Blockchain ise merkezsiz ve dağıtık defter olup tüm işlemlerin doğrulanıp kaydedilip, işlemlerin herkes tarafından görüldüğü bir ağdır.

Ethereum ağı da dahil olmak üzere diğer blockchain ağlarında herkesin işlem detaylarını içeren defterde herkesin bir kopyası vardır. Ağın merkezsizliği ise merkezi kurumların ağı yönetme konusunda herhangi bir kontrolü olmamasıdır. Yani Ethereum ağı kurumlardan ziyade dağıtık deftere sahip olan kişiler tarafından yönetilir.

Blockchain ağları ise işlemlerin doğrulanması ve güvenliğinin sağlanması için kriptolojiyi kullanır. Madenciler ise karmaşık problemlerin çözümü karşılığında Ether (ETH) kazanır. Ama Ethereum topluluğu madencilik yerine daha az enerji tüketen staking yöntemine geçiyor.

Ether ise Ethereum ağında ürün ve hizmetlerin alınması için kullanılır. Diğer bir özelliği ise, Ethereum ağında başta yazılım geliştirme olmak üzere birçok maliyetin karşılaştırılması için kullanılır.

Ethereum Hangi Sektörlerin Gelişmesini Sağladı?

Finans

Ethereum, finans sektörünü sonsuza dek değiştirdi. Özellikle merkezsiz finans (DeFi) başta olmak üzere, token gibi kavramların hayatımıza girmesine olanak sağladı.  DeFi sayesinde kullanıcılar, merkezi finansal kuruluşlarla herhangi bir işlem yapmaksızın sadece Ethereum cüzdanları ile finansal kuruluşlarla etkileşime girmelerine olanak sağlar. Bu sayede finansal ekosisteme giremeyen 1,7 milyar kişinin sadece internet ve mobil cüzdan ile merkezsiz finans dünyasına adım atabilir ve o alandaki finansal fırsatlardan sonuna kadar yararlanabilir. Eğer merkezi kuruluşlar blockchain tabanlı finansal uygulamalarını oluşturmak isterlerse bunu akıllı kontratlar aracılığıyla gerçekleştirebilir.

Tedarik Zinciri

Ethereum, akıllı kontratlar ve merkezsiz uygulamalar aracılığıyla ürün durumlarının takibini kolaylaştırdı. Bunun sonucu olarak ürün detayları bir daha değiştirilemeyecek şekilde uygulamaya işlenir ve takibi kolaylıkla yapılabilir. Bunun sonucu olarak birçok ürün hakkında detaylı bilgilerin hızlı bir şekilde elde edilmesi sağlanır.

Oyun

Oyun sektörü, Ethereum ile birlikte fan tokenları ve NFTler başta olmak üzere evrildi. Özellikle Decentralandin (MANA) ERC-20 standardında oluşturulan token’ı, Enjinin (ENJ) ise ERC-1155 tokenları sayesinde interaktif ve rekabetçi oyunların niteliği ve ödülünde artış gerçekleşti. Ayrıca birçok oyuncunun Ethereum üzerinden kendi NFTlerini çıkararak satış yapmaları ise rekabetçi oyun sektöründe ciddi gelişme oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Spor

Spor sektörü şu an akıllı kontratlar ile sözleşme imzalayamasa da, fan tokenları aracılığıyla pazarlama analitiği ve ekstra gelir kaynağı oluşturdu. Özellikle Chilizin (CHZ) sahip olduğu Socios ile gerçekleştirilen anlaşmalar sayesinde başta FC Barcelona (BAR) ve Paris Saint Germain (PSG) başta olmak üzere birçok kulüp hem gelir açısından hem de taraftarlarla daha etkin bir şekilde iletişim kurmalarını sağladı.

Staking Nedir?

Staking, Ethereum ağında en az 32 ETHa sahip olma karşılığında ağdaki tüm işlemleri onaylayıp blok ekleme karşılığı oluşan sisteme denir. Bu sistemin madencilikten farkı, çevre dostu olması ve kullanıcıların ödülleri artırmaları için daha fazla token’ı stake ettirmeleri gerekir.

Ethereum Yorumları

Ethereum ilk olarak son derece devrimsel bir konsept olarak hayatımıza girdiyse de, zaman içinde birçok kişinin üzerinde işlemlerini gerçekleştirip uygulama geliştirilmelerine olanak tanıdı. Özellikle merkezsiz uygulamaların finansal dünya üzerine inşa edilmesi sayesinde birçok kişinin finansal dünya ile etkileşime girmesine olanak tanıdı. Ama Ethereum ağında zaman içinde yükselen gaz ücretleri, ölçeklenebilirlik sorunları ve başka ağlarla etkileşim sorunları Polkadot (DOT) ve Cosmos (ATOM) ağları başta olmak üzere birçok blockchain ağının hayatımıza girmesi sayesinde egemenliği azaldı. Ama Ethereum bu sorunu çözmek için ETH 2.0 güncellemesinin sonucu ölçeklenebilirlik ve gaz ücretlerinin düşmesi konusunda ciddi çalışmaları gerçekleştiriyor.

Ethereum Nasıl Satın Alınır?

Ethereum satın almak için Binance, Paribu ve BTCTürk başta olmak üzere TL kabul eden borsaların tümünde hesabınızı açıp kimliğinizi doğruladıktan sonra Ethereum alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Ethereum Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ethereumu kim geliştirdi?

Ethereum, Vitalik Buterin ve ekibi tarafından açık kaynaklı ve açık katılımlı olacak şekilde geliştirildi.

Staking nedir?

Staking, elinizde en az 32ETH olduğu zaman Ethereum 2.0 adresine ETHlarınızı yolladıktan sonra işlemleri onaylamaktan geçer. Elinizde ne kadar ETH olursa ağda işlemleri onaylamanız o kadar fazla olur.

Ethereumun fiyatını neler belirler?

Ethereum fiyatı, kripto para piyasasındaki gelişmeler, DeFi ekosistemindeki gelişmeler ve Ethereum ağındaki gelişmeler etkiler.  Bu nedenle Ethereum haberlerini BTCHaber.com üzerinden takip ederek gelişmelerden sıcağı sıcağına haberdar olabilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.