Sosyal Medya

TEKNOLOJİ

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacağız

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri hayata geçirerek Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacaklarını söyledi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye'nin yaklaşık 20 yıldır uzay faaliyeti sürdürdüğünü fakat diğer gelişmiş ülkelerden farklı olarak bir ajansa sahip olmadıklarını belirten Yıldırım, bu eksikliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TUA'nın kurulmasıyla giderildiğini ifade etti.
 
Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güçlü bir iradeyle Milli Uzay Programı'nı açıkladığını hatırlatarak 10 sene içerisinde 10 büyük hedef için yürüyeceklerini kaydetti.
 
Türkiye'nin bu konuda kendi başına yürümeye muktedir olduğunu vurgulayan Yıldırım, dost ve kardeş ülkelerle de beraber yürüme arzusunda olduklarını belirtti.
 
Yıldırım, "Bu program, hem bizim hem de dost ve kardeş ülkelerin yüzünü ağartacaktır. Büyük hedeflerimiz var. 2023'te aya ulaşmak, 2028'te ise yumuşak inişle gezen araç indirerek bilimsel çalışmalar yapmak gibi hedeflerimiz var. Bunu yaptığımız zaman Türkiye birinci lige çıkmış olacaktır." dedi.
 
İlk 10 senelik dönemde insanlı bir uzay uçuşu planlamadıklarını bildiren Yıldırım, "Bunu söylersek ayakları yere basmayan bir şey söylemiş oluruz. Çok zor ve riskli bir iş. Dünyada insanlı uzay uçuşlarını sadece 3 ülke yapabiliyor. Biz bunu uluslararası iş birliği ile yapacağız. Hedefimiz uzayda bilimsel çalışmaları yürütmektir. Çünkü yer çekimi olmayan ortamda bazı bilimsel deneyler daha net yapılabiliyor. Çok çeşitli hedeflerle ülkemizi birinci lige çıkaracağız." ifadelerini kullandı.
 
SERDAR HÜSEYİN YILDIRIM KİMDİR?
 
Yıldırım, Azerbaycan'ın uzay ajansı ve uydu işletmesi yapan Azerkosmos isimli kuruluşuyla belli bir kapasiteye sahip olduğunu, Milli Uzay Programı kapsamında hangi konularda iş birliği yapabileceklerini Azerbaycanlı yetkililerle görüşeceğini bildirdi.
 
1961 yılında İstanbul Üsküdar'da dünyaya gelen Serdar Hüseyin Yıldırım aslen Rizeli'dir. Kadıköy Anadolu Lisesi'nin ardından kazandığı İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünde eğitim almıştır. 1980 yılında Berlin Teknik Üniversitesi'ne geçiş yapan Yıldırım, Ulaşım Bilimleri Fakültesi Havacılık ve Uzay Bilimleri bölümünden mezun olmuştur.
 
1989 yılında havacılık sektörüne giriş yapan Yıldırım, çeşitli havayollarında 12 yıl çalışmasının ardından yurt dışına çıkarak çeşitli ülkelerde proje danışmanlığı yapmıştır. Yıldırım ayrıca, Kadir Has Üniversitesi'nde beş yıl boyunca 'Havayolu İşletmeciliği' dersi vermiştir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.