Sosyal Medya

RİZE

Rize belediye blokları ne zaman yıkılacak?

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize’de görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcilerimiz ile 24 Temmuz Basın ve Gazeteciler Bayramı nedeniyle düzenlenen toplantıda bir araya gelerek çalışma ve projelerin son durumuyla ilgili genel bir değerlendirmede bulundu.

BAŞKAN METİN, 24 TEMMUZ GAZETECİLER BAYRAMI NEDENİYLE BASIN MENSUPLARIYLA BİR ARAYA GELEREK ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRDİ
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize’de görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcilerimiz ile 24 Temmuz  Basın ve Gazeteciler Bayramı nedeniyle düzenlenen  toplantıda bir araya gelerek çalışma ve projelerin son durumuyla ilgili genel bir değerlendirmede bulundu.
 
Belediye Başkan Yardımcılarının da katıldığı  toplantı da Başkan Rahmi Metin, göreve geldiği günden bugüne kadar gazetecilerin vasıtasıyla halkı doğru kaynaktan bilgilendirme noktasında desteklerini, yardımlarını ve bu şehirde ortak bir akıl oluşturma noktasında  hem şahsına, mesai arkadaşlarına hem de şehrin menfaatine olan işlerdeki katkılarından dolayı  teşekkür etti. 
Beş gün önce 24 Temmuz’un Basın Bayramı olduğunu hatırlatan ve gazeteciler için önemli bir gün olduğunu vurgulayan Başkan  Metin, “Sizinle bir arada olmak istedik. Bu vesile ile hepinizin Basın Bayramını tebrik eder, meslek hayatınızda başarılar dilerim”dedi. 
 
Belediye Başkanı Rahmi Metin, Belediye çalışmaları hakkında da basın mensuplarına bilgi verdi. Belediye Blokları ve Yağlıtaş mahallesinde yapılacak Kentsel dönüşüm çalışmaları, Millet Bahçesi, Teleferik, Terminal, Sosyal Tesisler, Enerji Üretimi, İPA projesi, Kültür çarşısı, 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında yapılacak Helikopter similasyon merkezi, Atatürk ve Cumhuriyet caddesi Aydınlatma çalışması, Paşakuyu Müftü ve Dalyan da yapılan DSİ ile ortak çalışmalar ve Çay çöpünden elde edilecek enerji ve mangal kömürü konularında yapılan son düzenlemeleri ve diğer konuları değerlendirdi. Başkan Metin,  “Zaman zaman ortaya çıkan sorun ve şikayetleri de vatandaşlarımız ve sizlerin aracılığıyla çözmeye gayret gösteriyoruz “dedi.
 
Başkan Metin, Geldiğimiz süre içerisinde hiçbir dükkân ve metrekare satmadık. Özel bankalara olan borçlarımız ciddi anlamda azaldı. 16 – 17 ay boyunca sürekli bu borçlarımızı azaltarak gidiyoruz. İlk kez 2019 yılı ve 2020 yılını artı ile kapattık. 
 
BELEDİYE BLOKLARI...
Belediye blokları 23 dönüm alanda, bugün ki belediye binamızdan başlayıp, Meteler kavşağı dediğimiz alanda Menderes bulvarıyla Cumhuriyet caddesi arasında kalan 23 dönümlük bir ada. Burada birinci etap denilen kentsel dönüşüm çalışması inşallah Bayramdan hemen sonra oradaki vatandaşlarımıza, esnaflarımıza da yazılar gitmiş olacak. Yazıların vatandaşlarımıza gitmesinin uzama nedeni, önce kendimiz belediye olarak A dan Z’ye her tarafıyla incelemek istedik.  Yani alt tarafta aynı sayıda dükkânlar kalacak mı? Evet, kalacak ofis dediğimiz üst katlar da vatandaşlarımızın sahil tarafında olan özel mülkiyetlerde katla ilgili metre kareleri yakalayabilecek miyiz? Onlara istedikleri oranda ofis verebilecek miyiz? Bunları sürekli sağlamaya çalıştık. TOKİ bir proje yaptı bizler de bunu uyguluyoruz şeklinde bir aracı olmadık. 
 
Her şeyiyle mimarisiyle, rakamlarıyla, piyasa o dükkânların satılabilecek piyasa değerleriyle, mesela kat karşılığı verilse ofisler kaç liradan verilir, noktasındaki rakamlarıyla beraber her şeyiyle şekillendirdik. Burada yine en zor işlerden bir tanesi, 50 yıldır denize paralel şekilde olan caddeler şimdi kısmen dikey yönde hareket edince haliyle dükkânların Cumhuriyet caddesine bakan yüzlerin bir kısmı ara yerlere kalmış olacak. Bugün Ulusoy’un oradan Ayene mağazasına gittiğimiz zaman 40 tane mağaza varsa şimdi o bölümde belki 25 tane 30 tane mağaza kalacak. Çünkü aralıklar daha da genişletiliyor. Fakat bu uygulama ticaret açısından çok daha verimli olacak. Çünkü bütün bu alanlar yayalaştırılmış oluyor, cadde Aralıkları 20 metre aralıklı ortada 30 metreye yakın meydan şeklinde bir aralık, bugün Osman Karavin Caddesi dediğimiz yine 20 metreye yakın aralıkla beraber oluşacağı için ve yayalaştırıldığı için Cumhuriyet Caddesindeki dükkânların değeri yüksek olan bir noktaya geldi. 
 
Bugün Durak Lokantasının o arayı düşünün merdivenlerde var vatandaşlar o aradan geçtiklerinde zorlanıyorlar. Birde oranın 30 metre açıldığını düşünün. Biraz daha yukarı gidildiğinde 20 metre daha açılan bir cadde düşünün tamimiyle açık AVM Hürriyetinde bir nokta olacak.  Özellikle şu noktayı yakalamalıyız. Benim şahsım olarak 50 yıldır Rize’deyim. Sizlerin içerisinden çıktım. Hepimiz bir şekilde bu jenerasyonla geldik, bu anlamda Rize’ye hepimiz hizmet edebilelim.  Eğer bu şehre ve bu vatandaşlarımıza haksızlık yapılıyorsa bunu hep birlikte söyleyelim ve düzeltme yoluna gidelim. Bende bunu merak ediyorum. 
 
Belediye blokları bizim nezdimiz de şu anda 3 metre yüksekliğinde 2.5 metre de asma katı olan şuan da 4 buçuk metre yüksekliğinde 3 buçuk metre de asma katı olan bir dükkana dönüşüyor. Özellikle belediye blokları şuanda tapu da benim orada 50 metre kare dükkânım varsa artı bodrum da 50 metre kara toplamda 100 metre kare dükkânım var asma katı yok eski projede. Ama biz yeni proje de asma katı da o esnafımıza dâhil ediyoruz. Belediye bloklarıyla ilgili mülkiyetler artıyor. 
 
Maliye bloğu normalde 2500 metre karedir, tapuda 1250 metre karedir. Gerisi hazine adına tescillidir. Bunların hukuki boyuttaki her şeyi düzenlenecek. Bu konuda çok uzman uluslararası düzeyde de çok iyi avukattan danışmanlık hizmeti alıyoruz. Neden çünkü orada çok mevzuat var. Oradaki vatandaşları 50 metre karesi daha az gözüküyor. Yani hem hukuki hem fiziksel hem de mimari görüntüsüyle o kaotik yapı binevi bu işlemlerle beraber ortadan kalkacak ve burada kimse mağdur edilmeyecek. 
 
Mal sahipleriyle hareket ettiğimiz için yeni mülkiyetler de dükkânlar aynı yerine rastlayacak mı pek rastlamayacak. Ama değeri artacak, kademeleri artacak. Şimdi son rötuşlar atılıyor, Bayram dan sonra da hem yağlıtaş için hem de belediye blokları için TOKİ başkanıyla mühendisleriyle beraber yine buraya çağırdık, bizim teknik ekibimizle beraber oturup esnafımızın lehine ne varsa onları üst düzeyde tutma adına işler yapıyoruz. Deniz sitesi ve Taşlıdere de bulunan binalarımız içinde hızlı bir şekilde çalışmalar başlattık.
 
YAĞLITAŞ..
Yağlıtaş Mahallesinde biz geldiğimiz de 210 dönüm olarak konuşuluyordu. Muhtarla yapılan istişareler sonucu 40 dönüm daha artırılarak 250 dönüme çıkardık. Rakamlar da düşüktü istişare ettik TOKİ ile, bunu da arazi yapısına göre 800 le 1200 lira arasına çıkardık. Yağlıtaş’ın ihalesi yapıldı. Bizde aracı olarak o ihalenin rakamlarını baz alarak TİMYA daki sıkıntılar olmasın diye takipçisi ve kontrolörü olacağız.
 
MİLLET BAHÇESİ..
Sahilde 240 dönümlük bir alan İtfaiye’den Çaykur’ün önüne kadar  sıfır sahil kurulacak. Kordon. İnsanlar bakınca denizi görecek. Toplamda 400 dönümlük Bu alanda işletmecilik yapan kişilere metrekaresi dahilinde yani 50 metrekaresi olan bir işletmecinin hakkını savunacağız. Ancak 50 metrekare yerini 450 metrekare ye çıkaran işletmecilerimizin 400 metrekaresine de karışmayacağız Millet bahçesi içerisinde.
 
TELEFERİK..
Avustralya’lı bir firma ile iki kez görüştük. Pandemi süreci biraz etkiledi. Doka üzerinden yeni bir fizibilite ile Çay Çarşısının ordan ziraat’a ziraat’tan Şahin tepesine olacak şekilde çalışmaları yapılıyor. Güzel bir çalışma olacak inşallah.
 
TERMİNAL..
Terminalimizin şuan bulunduğu alan 10 dönüm. 1500metre karesi 1975 yılında Rize Belediyesi tapusunu almış. 8.5 dönümlük yer de tescilsiz alan hazinenin üzerinde bile gözükmüyor. Önce hazinenin üzerine geçirdik, şimdi de ordan Belediye üzerine tapu ettik. Bizim değildi, Bizim artık. Yeni terminal içinse Çiftekavak  bölgesinde bir iki yer üzerinde ciddi çalışmamız var. Güzel bir Terminal şehrimize kazandıracağız.
 
ORMAN VE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ..
Bu müdürlüklerimize ait olan yerler için 7 aydır çalışıyoruz;  Toplam 3500metrekare olan bu yerlerin 2000 metrekaresi Orman Müdürlüğüne tapulu 1500’ü sağlık müdürlüğünden hazineye tahsisli. O tahsisi biz kendi üzerimize geçirdik, Burada ne yapacağız Üstünde inşaallah park alanı altını da otopark yapacağız.
 
POSTANE ARKASI KÜLTÜR ÇARŞISI..
Meydanda ki postane arkasındaki 3 dönümlük yeri Belediye olarak kamulaştırıyoruz. Kendi imkanlarımız ve hibe desteği ile orada bir Kültür çarşısı oluşturacağız. Konak şeklinde turistlerin ağırlandığı bir alan olarak hayata geçecek inşallah.
 
MEYDAN SOSYAL TESİS VE SİMİLASYON ALANI..
15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi meydanımızdaki şuan etkinlik alanı olarak kullandığımız o yapıyı sosyal tesise çevirip, üzerinde fiber den yapılmış bir Helikopter yerleştireceğiz. İçi 12 kişi kapasiteli bu  Helikopterimizin içinde Rizemizin tarihi ve doğal alanlarını VR gözlükle sanki o anı yaşıyormuş gibi seyredecek vatandaşlarımız.  Gelen turistlerimizde bu simülasyonu izleyip Rize de gezmek isteyeceği yerler hakkında karar vermiş olacak.
 
AYDINLATMA..
 Atatürk ve Cumhuriyet caddelerimizin aydınlatmalarını da Laleli caddemizdeki gibi yenileyeceğiz. Ayrıca Fener’den İslampaşa ya kadar olan tüm sahil aydınlatma çalışmaları da yenilenecek.
ENERJİ ÜRETİMİ..
 
Enerji den gelir sağlamak için Belediyemizin bütün elektrik aboneliklerini tek çatı altında topladık. Belediyemizin elektrik tüketimini biz direk ödüyorduk. Yeni bir formül geliştirerek Andon su birliğindeki enerji üretiminden aldığımız yüzde 35 lik hakkımızı kullanarak  örneğin 85kuruşdan ödediğimiz parayı 55kuruşlara düşürerek, Aylık 50 bin lira tasarruf sağlamış oluyoruz. Ayrıca Dağbaşından Dosmaya yaptığımız yeni içme suyu hattı çalışması ile  0.8 megawatlık bir elektrik üretimi ile 300 bin liralık bir gelir elde edeceğiz.
 
ÇAY ÇÖPÜNDEN ENERJİ VE MANGAL KÖMÜRÜ..
İkinci bir enerji gelirimizi ise Çay çöpünden enerji ve mangal kömürü üreteceğiz. Organize Sanayi bölgesinde 12 dönümlük bir alana Çaykurdan protokolunu yaptığımız 10bin tonluk çöpü alıp yaklaşık dört bin ton mangal kömürüne dönüştüreceğiz. Ve yine bu çöpün yağı yakılarak gaza çevrilecek ve ondan da yüzde 0.8 lik bir enerji üretmiş olacağız. 20 milyonluk bu projemiz de ikinci yılımız yani önümüzdeki Martta hizmete geçecek.
 
DERE GENİŞLETME ÇALIŞMALARI..
Paşakuyu, Dalyan,Müftü ve Zihni Derin artık Su basma tehlikesinden kurtuluyor, ve diğer derelerin genişletme çalışmalarını da DSİ ile eş koordinasyon olarak yürütüyoruz. Artı olarak Askoroz deresine de bir Kano parkuru oluşturacağız inşallah.
 
Son olarak Kurban pazarı ve Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başkan Metin, gazetecilere günün anısına hediye takdimi ile toplantıyı sona erdirdi.
 

4 Yorum

  1. Arrow

    Ağustos 10, 2020 Pazartesi 03:16

    Yapacagaz edecegez sonuc elde var sifir laf var icraat yok

  2. rizeli

    Ağustos 02, 2020 Pazar 10:09

    alp rizeye yatirum yapmaz yalandan milleti kandirmayin

  3. Koksal bektas

    Ağustos 01, 2020 Cumartesi 00:36

    Timya vadisi projesinin gerceklesmesini cok acil bekliyoruz ev sahipleri olarak

  4. Ali yılmaz

    Temmuz 30, 2020 Perşembe 22:19

    Çok güzel projeler bakırcı gibi resimle kalmasın Rizenin 20 senesi heba olmuş bu yeni kadro kayıp yılları telafi etmeli bu millet sizi bakırcı ve kasap gibi anmasın sayın başkan yanında bazı kibir troller var dikkat et RİZEM kayıp etmesın

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.