Sosyal Medya

RİZE

ÇAYKUR pazardaki payını özel sektöre kaptırıyor!

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, yeni sezon yaş çay alım kampanyasına ilişkin, "Bu hafta havanın soğuk geçtiği, gelecek haftanın da soğuk geçeceği düşünülürse, çayın 15 gün daha toplanacak boyuta gelmesi zor görünüyor. Toplanacak duruma geldiği an bekletmeden kampanyayı açacağız." dedi.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, yeni sezon yaş çay alım kampanyasına ilişkin, "Bu hafta havanın soğuk geçtiği, gelecek haftanın da soğuk geçeceği düşünülürse, çayın 15 gün daha toplanacak boyuta gelmesi zor görünüyor. Toplanacak duruma geldiği an bekletmeden kampanyayı açacağız." dedi.
 
Alim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş çay alım sezonu öncesi eksperlerin göreve başladığını söyledi.
 
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı gerekli tüm tedbirleri aldıklarını, bahçeden bardağa kadar bütün süreci planladıklarını bildiren  Alim, üreticilere günlük ve saatlik randevu verilmesi için düzenleme yapacaklarını ifade etti.
 
Alim, "Bu yıl fabrikalarımızda tedbirler çok daha yüksek olacak. Fabrika içinde var olan sosyal mesafeyi çok daha dikkatli uygulayacağız. Üreticilerimizin ve çalışanlarımızın sağlık anlamında bir düzeni olacak." diye konuştu.
 
Alım için dönüm başına yaş çay kotasını belirleme çalışmalarının devam ettiğini belirten Alim, "Önceki yıllardan çok daha fazla olacak. Son yılların en yüksek kotası olabileceğini söyleyebilirim." dedi.
 
Alim, yaş çay fabrikalarının nisan sonu itibarıyla tamamen hazır olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
 
"Yaş çayın başlamasına en erken 15 gün daha var. Bölgede yaptığımız incelemelerde en erken alım yapılan Artvin'de bile henüz çay yeterli olgunluğa gelmedi. Çay bazı yerlerde dere içlerinde yanmış. Bazı yerlerde çok kısa. Bu hafta havanın soğuk geçtiği, gelecek haftanın da soğuk geçeceği düşünülürse, 15 gün daha toplanacak boyuta gelmesi zor görünüyor. Toplanacak duruma geldiği an bekletmeden kampanyayı açacağız."
 
- "Daha güzel bir kampanya dönemi geçireceğiz"
 
Bu yıl alımlarda sıkıntı yaşanmayacağını belirten Alim, günlük yaş çay alım kapasitesinin 9 bin ton olacağını söyledi.
 
Alim, "Geçmişte sıkıntıya girmeden çayı yabancı işçi topluyordu. Yaklaşık 600 milyon liranın yurt dışına gittiği söyleniyordu. Biz geçen yıl yabancı işçiye bağımlılığı, randevulu gün sayısını artırarak azaltmaya çalışmıştık. Üretici bir gün randevu olunca işçi bulmak zorunda kalıyordu. Bunu 3 güne çıkararak üreticilerimizin taleplerini karşıladık." diye konuştu.
 
Üreticilerden endişe etmemelerini isteyen Alim, "Daha güzel bir kampanya dönemi geçireceğiz. Herkes çaya girmiş olacak. Okullar tatil. Ailece çaya girileceğini düşünüyorum. Belki de 15-20 yıl önceki gibi bu yıl da imece usulü bunu yapacağımızı düşünüyorum. 'Biz bize yeteriz Türkiye' kampanyasında olduğu gibi çay üreticisi olarak biz bize yeteriz. Çayımızı toplayabilir, üstesinden geliriz." dedi.
 
 "Son yılların en az stoğuyla sezona gireceğiz"
 
Alim, bu yıl ilk kez özel sektöre 17 bin ton kuru çay sattıklarını belirterek, "Bir özel firmaya daha 10-15 bin ton satma aşamasındayız. Stoklarımız da bugün itibarıyla 70 bin ton civarında. Mayıs 15'e kadar çay olmayacağını düşünürsek stoklarımızda 60 bin ton çay olacak. Son yılların en az stoğuyla sezona gireceğiz." diye konuştu.
 
Alim, şunları kaydetti:
 
"2019 ile 2020 mart ayları karşılaştırmasında ciroda yüzde 44'ten 46'ya çıkılmış. Hacim olacak 46,5'ten 46,7'ye çıkılmış. Ortalama fiyat olarak da 27,4'ten 34'e çıkmış. Geçen yılla bu yıl karşılaştırıldığında ilk 4 ayda ÇAYKUR'un kuru çay satışları çok yukarıda. Fiili olarak 40 bin ton çay satışı yapılmış ki böyle bir satış yıllardır hiç olmamış. Normalde çay satışlarında yılın ilk 3 ayı sönük geçer. Koronavirüs etkisini bilemiyoruz ama satışlarımız çok iyi."
 
Alim, özel sektörün bu işin bir parçası olduğunu belirterek, ortaklaşa hareket edilmesi halinde her kesimin memnun olacağını söyledi.
 
- "Budama yapamadık diye endişelenmeyin"
 
Üreticilerin, budama yapamadıkları için ÇAYKUR'a yaş çay satamayacakları endişesi taşıdıklarını dile getiren Alim, "Kimse endişelenmesin. Bu yıl üreticilerimiz ÇAYKUR'a ve özel sektöre çay satmadan budamasını yaptırıp bize haber verirse bahçelerindeki budama miktarını yazacağız. Üretici ardından satışlarına başlayabilecek." dedi.

13 Yorum

  1. Çay Eksperi

    Mayıs 08, 2020 Cuma 13:09

    Çaykurun çay eksperi açığı var ama alım yapmadı fabrikada eksper açığı var diye işçi olarak çalışan kişilere olur verip eksper diye alım yerine çıkartıyor lar onlarda ne çaya bakıyor nede alım yerinde duruyor mustahsil de çaya bakılmadığı için bu durumdan gayet memnun biz çaya bakmak istediğimizde mustahsil üzerimize yürüyor bunun hesabını kim verecek balık baştan kokar bu gidişata kim dur diyecek

  2. Kan

    Mayıs 08, 2020 Cuma 12:19

    Ziyaaaaaaaaaaa.ya edeb diyorum çayı özele 15liradan sat birde 12ay vade ile bende alirdim bu şekilde!!!

  3. hamal

    Mayıs 08, 2020 Cuma 10:10

    Çaykur Pazarın kontorlünü ÇAYTAŞ'a bırakması, Çaytaşı'da Eş dost akaraba ve komşularıyla doldurmaları işi ellerine yüzlerine bulaştımalarına neden oldu. Çaytaş taki çok yüksek maaşlar Çaykurdaki memurun cephe almasına neden oldu. Araştıran yok hesap soran yok.Devletin parası ile 12.000 TL lik iphone almakta bile bir yanlışlık görmüyorlar.

  4. Hurşit aslan

    Mayıs 07, 2020 Perşembe 20:52

    Bu çay kaliteli olur gurciler yok daha temiz olur imşanlah hem eskisi gibi besmele ile başlarız komşu komşuya eskiden yardım ederdik çay toplamaya şimdi bu yıl eskisi gibi olur inşanlah sağlıklı kazasız belasız çay sezonunu berekli olur inşanlah

  5. Isa 61

    Mayıs 07, 2020 Perşembe 19:42

    Bilmiyormusunuz kitler önce zarar ettirilir sonra rahatca satılır. Alanda doya doya hayrini görür. Şunuda iyi bilmek gerekir: Çay üreticisini düşünerek özelliştirme olursa üreticide kazanır çaykurda devlette kazançlı çıkacağini herkes bilmelidir...

  6. Rize 53

    Mayıs 07, 2020 Perşembe 19:06

    Her yıl satış rekoru kırılıyor,ama zarar katlanarak artıyor,bu sene satış rekoru kırıldığı söyleniyor bu satışlarda Koronanın etkisi varmı bilmiyoruz diyor Genel Müdür. Koranadan dolayı piyasa da satış rekoru kırmayan ürün kalmadı. Özel sektöre satılan çaylar övünç kaynağı oldu, bu çaylar nasıl bir fiyatla satılıyor acaba.Çaykurun çayını satan bayilik sistemi yokmu, bayiler bu çayı satamıyor da onun için mi ilk kez özel sektöre çay satılıyor.Sonuç olarak ÇAYKUR satış rekoru kırıyor kar edemiyor, Rizede AKP son seçimde rekor kırıyor, 4 ilçe belediyesini rakiplerine kaptırıyor ben bu rekorlardan bir şey anlamadım.

  7. Nermin

    Mayıs 07, 2020 Perşembe 08:47

    Onun için çaykur tiryaki paketi eski kalitede değil özel sektör kendi çayını bu paketleremi koyuyor araştırılması lazim bazı şeylerden taviz verilmemeli.marketten aldım hayal kırıklığına uğradım.denetim yapılmalı. Herkes görevıni düzgün yapmalı tabiki bu durumda zarar eder.yoksa özel sektöre paketini kullanmayada izinmi verdiler ben çok üzüldüm.çaykur çayının tadının budurumda olmaması lazım araştırılması lazım.

  8. Üretici

    Mayıs 06, 2020 Çarşamba 21:55

    Bugün özel sektöre çay satan,Yarın Çaykur u da özel sektöre SATAR!!

  9. Akıl bedava

    Mayıs 06, 2020 Çarşamba 21:53

    Sayın genel müdür vekili başarıdan bahsediyor, ama anlayamadığım bir konu var..Çaykur devamlı olarak ve artarak neden zarar ediyor.Bazı rakamlar açıklamış bu rakamlar nihai tüketici rakamlarımı yoksa özel sektöre ve bayilere yapılan satışlardan mı kaynaklanıyor..Pazar payını özel sektöre kaptır,senden önceki yöneticiler özel sektöre çay satmayı bilmiyorlarmıydı. Acaba özel sektöre çay sattında ne kadar kar ettin.!!!

  10. Esnaf

    Mayıs 06, 2020 Çarşamba 19:39

    Türkiye’de Corona felaketi için “ Bizbize Yeteriz “ kampanyası düzenleniyor. 1 Milyar 600 milyon para toplanıyor. Bu adamda o kadar zarar etmiş. Ya bir kampanya da bunun için yapsanıza. Adam hiç işe gelmese Çaykur kar edecek

  11. Rize Merkez

    Mayıs 06, 2020 Çarşamba 19:16

    Çaykur neden zarar etmiş Müdür bu bir açıklasana. Anlatıyorsun madem herşey güzel iyi satışlar rekor kırıyor misli ile satış yapıyorsun özel sektöre de satıyorsun da zarar neden olmuş. Herşeyi anlattın da bunu da bir anlatsan

  12. Rize 5353

    Mayıs 06, 2020 Çarşamba 19:13

    Böyle giderse Çaykur bütün çayını özel sektöre satacak. Benim anladığım bu. Çaykur’un özel sektöre çay satmasını başarı diye anlatıyor. Birde hangi fiyata mal ettin hangi fiyata satıyorsun onu da açıkla bilelim. Nasıl olsa sen değil Ya ver gitsin ver gitsin

  13. Bilim Kurulu

    Mayıs 06, 2020 Çarşamba 19:04

    Yıllık satışlar ne olmuş !!! Geçen sene de beyanlar rekor kırdık rekor kırdık şeklinde idi ama 2019 yılına ait zarar ve stok rakamlarını görünce şok olduk. Gene aynı şey olmasın !!!

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.