Sosyal Medya

RİZE

ÇAYKUR Genel Müdürüne göre her şey normal!

Koronavirüs salgını sebebiyle çay hasadında ortaya çıkan belirsizliklerin ve sıkıntıların odağındaki ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Independent Türkçe’ye konuştu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sebebiyle çay hasadında ortaya çıkan belirsizliklerin odağındaki ÇAYKUR’un Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Independent Türkçe’ye konuştu.
 
Yaş çay üreticilerinin sorun ve taleplerinden ÇAYKUR’un önümüzdeki dönemde sürdüreceği faaliyetlere kadar çeşitli başlıklarda önemli açıklamalarda bulunan Alim, çay hasadında bir sorun yaşanacağını düşünmediklerini söyledi.
 
ÇAYKUR'UN 44 MADDELİK ACİL EYLEM PLANI -  AMA KİMSENİN HABERİ YOK BU PLANDAN
 
ÇAYKUR’un 2020 yaş çay alım sezonu ile ilgili koronavirüs ile mücadele kapsamında oluşturduğu 44 maddelik acil eylem planı hakkında konuşan Alim, “44 madde tamamıyla üretici, çay alım evi ve çalışan il nakliyecinin çalışma düzeninin Kovid-19’a göre düzenleyen sağlık anlamında tüm toplumu koruyucu anlamında gözeten insani maddelerdir” dedi.
 
"Kota uygulanacak; yılların en yükseği olacağı belirtilmiştir"
 
Alim, üreticilerin geçmişten bu yada şikayetçi oldukları ve özellikle bu sezon uygulanmamasını talep ettikleri çay alım kotası ile ilgili “Çayda kota uygulanacak mı?” sorusunu şöyle yanıtladı: 
 
Günlük kapasitemiz 47 fabrika 9 bin 100 ton/gün’dür. Bunun üzerine çıkınca muhakkak uygulanması gerekli, aksi durumda hammadde dökülmesi gerekir; çünkü bekletilme şansı yoktur. Kota yılların en yükseği olacağı belirtilmiştir.
 
"Budama yapamayan üretici yok kadar azdır"
 
ÇAYKUR tarafından çay bahçelerinde her yıl yapılması zorunlu tutulan budama işleminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sebebiyle bu yıl yapamayan üreticilerin çayının alınıp alınmayacağı konusunda da açıklamalarda bulunan Alim, şunları söyledi:
 
Çayda budama yapamayan üretici yok kadar azdır. Varsa da haber vermesi durumunda gerekli işlemler ünitelerimizce yapılmaktadır. Budama yapmayanın çayı her zaman olduğu gibi alınmayacaktır. Bu bir Kovid-19 meselesi değildir. Ne zaman budanırsa (çay hasatı yapılmadan) işlemler yapılacaktır. Birinci sürgünde çayını toplayamayıp, budamasını yapan ancak ikinci sürgünde evsafına uygun çay hasatı yapan üreticinin çayının alınmaması gibi bie durum mevzu bahis değil. Esnafına uygun çay alımı yapılır.
 
Çayın bahçeden toplanmasının ardından ÇAYKUR tarafından açılan alım evlerinde gerçekleştirilen işlemlerin geçmiş yıllardan farklı olarak sürdürüleceğini belirten Alim, “Farklı bir çalışma şekli olacak randevulu sistemle, 44 madde içinde açıkça belirtilmiştir. Genellikle yaşlıların alım yerlerine gelmesinin uygun olmadığı yönünde üretici bilgilendiriliyor” dedi.
 
"Çay hasadında bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz"
 
Özellikle çay üretimi yapılan şehirlere ulaşım sorunu yaşayan üreticilerin çaylarının nasıl toplanacağı konusunda ortaya çıkan kaygılara yönelik açıklamalarda bulunan ÇAYKUR’un Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, “Çay hasadında bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Bir şekilde yakınları aracılığıyla hasat yapılacaktır diye düşünüyoruz. Belki yarıcılar aracılığıyla olacaktır” ifadelerini kullandı.
 
"Stoklar kampanya başlangıcında önceki yılların altında olacaktır"
 
Geçtiğimiz yıl ÇAYKUR’un belirlenen miktarın üzerinde çay alımı yapmasının ÇAYKUR’a maliyeti ne olduğu ve bu yıl yaşanan Kovid-19 pandemisinin ÇAYKUR’a nasıl bir maliyet yaratacağı sorusunu da yanıtlayan Alim, şu ifadeleri kullandı:
 
İktisadi kurallar gereği belli bir yerden sonra hammadde alımı tabii ki işletmeyi etkiler. Ancak üreticinin korunması anlamında alımlar yapılmıştır. Bu fazlalık alımlar ilk kez özel sektöre tasnifli çay satışıyla eritilmiştir. Stoklar normal seyrinde devam etmektedir. Şimdilik bir sıkıntı yoktur. Hatta stoklar kampanya başlangıcında önceki yılların altında olacaktır.
 
Kaynak: Independent Türkçe
 

21 Yorum

  1. Büyük müstahsil.

    Mayıs 07, 2020 Perşembe 12:10

    Gürcüsuz bir firsat çıkmışken bırakın gerçek müstahsil kendini göstersin.Devlet büyükleri yanlıştan dönecektir 11 mayıstan ümitliyim.

  2. dağ çiçekleri

    Mayıs 05, 2020 Salı 20:15

    Burada yazan değerli yorumcuların yazılarını hepsini dikkatle okudum.Bende Rize'de oturmayan bir çay üreticisiyim. Bana Rize yasak yapıldı şimdiden söyleyeyim. Konuya gelelim. Hepinizin ortak derdi aynı.Çayın toplanması,taşınması,teslimi, dışardan bu iş için gelecek insanların durumu, hepsi kartopu gibi, dağ gibi sorun.Elbette ki bu dağ gibi sorunlar masabaşında alınmaz,alınmamalıydı. Bu kararlar alınırken çay sektörünü temsil eden kişi dernek kurum vs var mı ? Hayır. Sağlık tabii ki önemlidir. Ama sağlık işin bahanesi olmamalı.Tedbir alınmalı.Katı kural alınamaz. Tamamiyle taraflar dinlenilmeden alınmış kararlar. Soruyorum?Çaykur'un sesi soluğu neden çıkmıyor? Bunu çözerseniz asıl sorunun kaynağını bulmuş olursunuz. Ayrıca şunu da emin olarak yazıyorum. Rize'de sağlık kurulunun 20 gün önce aldığı o kararlar kendi düşüncelerini yansıtan kararlar değildir. Karar, yukarlarda alınmış,Yasak çerçevesi de Bakanlıkta çizilmiş olarak karar metni Rize'ye gönderilmiştir. Karar metni kurulun önüne konulmuş imza ettirilmiştir. Şimdi kime kızıp haksızlığı haykıralım diyorsanız, Rize'deki o memurların hiç bir günahı yoktur. Onlar emir kulu.Böyle olacak dendi ve onu yaptılar çaresiz. Asıl sorumlular yukardakiler. Sesleriniz onlara ulaşamıyor herhalde. Ama seçimlerde alkışlamaktan da elleriniz çatlamıştı.Siz artık yönünüzü yukarıya çevirin belki sesimizi duyarlar. Rize'dekilerden fayda yok. Hoş yukardan da eliniz boş döner ya. Memleketimin güzel insanını keşke karşılıksız benim kadar sevebilselerdi. Nerdeee.

  3. Ali Osman YILDIRIM

    Mayıs 05, 2020 Salı 11:25

    Ben 25 yıldır İzmit'ten yıllık iznimi alıp,Kendi çayımı temizliyor ve topluyorum. kendime ait özel evim var. Babam annem 70 yaşında köyde . bu yıl bu iş nasıl olacak onlar nasıl toplayacak? Sokağa çıkma yasağı var onlara. İzmit'te çarşıda pazarda insanlar santimler kadar birbirine yaklaşıyor bir şey olmuyor. bize ise memelete gidip çayımızı toplamaya izin verilmiyir. Hani tarım stratejik bir konu idi. yetkilikler inşallah buna bir çözüm bulur

  4. ZAFER GÖRMÜŞ

    Mayıs 05, 2020 Salı 04:45

    Merhabalar ben rize pazarlıyım ANKARADA Yaşiyorum işyerim kapandı abim zaten 3 senedir çalişmadı biskolojik sorunları yüzünden evimi ben geçin diriyordum şimdi iştende çiktim işdizlik ödeneyimde onaylanmadı evsahibi kirasini istiyor elektirik su doğal gaz ödenmedi bunları niye söylüyorum kendimi acındırmak için deyil bunlar gerçekler ama yinede Rabbime şükürler olsun çorbamız kaynıyor ama biz çorba içerken bazılarıda etyiyorsa artık oda o insanın bicdanına kalmiş kısaca özetlersek çayımı biçmek istiyorum kimseden bişey istemiyorum evsahibide 1hafta müsade verdi parasını vermessem mahkemeye verecek .İnsan neye üzülüyor bilirmisiniz buzor zamanlarda kimse kimseye bişey yapmıyor kimse ölümü düşünmüyor bazı insanlar hep budünyada kalacamdiye bakıyor kime kalmişki bu 3 günlük dünya lafa geldiyi zamanda elhamdulillahi müslümanım ben haciyim ben beşvakit namaz kılıyorum neyaparsan yap önce insan ol Beygamber efendimizin hırkasında kedi uyuya kedi uyanmasın diye hırkasını kesiyor böylebir güzel bir ümmetten kelmeyiz ama gelgörki onun tırnağıbile olamdık zaten bi canımız kaldi başkada kaybedeceyiz bileşey kalmdı onuda vakti gelince veririz .saygılarımla ZAFER GÖRMÜŞ...

  5. Serdar

    Mayıs 04, 2020 Pazartesi 20:38

    3 ton çayım var zaten onuda yarıcı veya ton işi toplatıyım bize hiç bışey kalmasın çözüm çözüm dediğiniz koca bir hiç sizden de bu beklenirdi zaten 1 aydır bu kadar insanı kademeli alıp yurtlara yerleştirseydınız bu kadar sıkıntı olmazdı konusan konusuyo iş yerım kapandı işsizim tek gelırım çay onuda toplatmıyorsunuz caykur genel baskanı konusuyorsun da bos konusuyorsun Çözüm üretin çözüm onlara bunlara çayı toplatırız demekle olmuyo mılletın kazanacagı üç beş kurusuda kendı kafanıza göre hesap yapıp hiç etmeyin

  6. 53

    Mayıs 04, 2020 Pazartesi 15:07

    DOGUDAN GELECEK VATANDAŞLARA 2 AYRİ TEST YAPİLMASI GEREK 1 TANESI KORONA 19. BİRTANESI .........................HANIYA BİLİM KURULU DERYA DOĞUDAN ALALİM. BEN SADADE DİLE GETIRMEKLE MUKELLEFİM UYGULAMAK DEVLETİN HAKKI

  7. 53

    Mayıs 04, 2020 Pazartesi 14:32

    A.. URFADAN GELECEKTE BEN BURDAN NİYE .ONA YATACAK YER ARABA MASRAFI ISTERSENIZ EVİMİM ANAHTARINI GÖNDEREYİM BENİM ÇAYİMİ TOPLAR BENİM KÖYDE 20 AİLE VAR İSTANBULDAN KÖYE GITMEK İÇİN URFADAN GELECEKLER NE DIYE BENİ SAKIN BURDA TUTMAYIN 1 KILO ÇAYİM DALINA KALSIN HEPINIZDEN DAĞVACIYIM BENİM COCUKLARIMIN HAKKINI URFALIYA YEDIRMEM BU DURUMDAN TEPEDEN TIRNAGA KADAR KİŞİLER SORUMLUDUR .....

  8. raoc

    Mayıs 04, 2020 Pazartesi 14:29

    Rizeli yöneticiler sınıfta kaldı ve iddia ediyorum. Çay başlayınca göreceğiz zaten, sahil ile iç kesim arasında dağlar kadar fark var. Sahile yakın kesimler ne kadar düzgünse iç kesimlerde o kadar engebeli. Fark ne? Fark şu iç kesimde çaylığın temizlenmesi, taşınması gibi olumsuzluklar var. İyidere de 150 tlye çalışan işçi, kalkanderede 200 tlye iyiderede yaptığı işin yarısını yapar. Anladık İstanbulda virüs yoğun bari virüsün az olduğu yerlerdeki üreticileri kademe kademe çağırsalardı. Sanki Ordu, Bayburtta yok. Üstelik ben yıllardır buralardan gelen işçilerin çok verimsiz olduğunu gördüm. Maalesef böyle. İmkani olan kendisi toplasın en azından kendiside bir taraftan toplasın. Ben işçilerden bıktım, onlara ev yaptım, yemek alasını aldım gördüm ki ne kadar iyi olursan adamlar suistimal ediyor. Yıllardır çayı kendim topluyorum. Bakalım bu yıl ne olacak.

  9. Azmi Karadeniz

    Mayıs 04, 2020 Pazartesi 07:18

    Benim köyümde imece ile yardımlaşmanın olduğuna bazan şahit oluyoruz.diğer köylerde yok gibi, Yakınları aracılığı ile çayların toplanacağını düşünüyorsunuz öylemi..vefa gurubu oluşturup. büyükşehirlerde eline bir poşet verip yaşlıların evine gönderdiğiniz yardımsever insanlar gibilerinden bahsediyorsunuz sanırım. bunların çoğu evde hapsolmamak için bu görevi yapiyorlardır.belden aşağa islanarak dik yamaçlarda çay toplayacaklar. bir gün değil 5 gün değil.bu işin zorluğu anlaşılınca bakalım nasıl kıvıracaklar. fazla kalmadı

  10. Cenk

    Mayıs 04, 2020 Pazartesi 03:48

    Kellim kellim la yelfahun..Konuş konuş fayda yok..Derdiniz sorun çözmek değil,günü kurtarmak.Bu ülkenin en büyük sorunu BAĞIRSAK ve MARANGOZ HATASı sorunları..Bir sürü çözüm yolları var,yeterki dürüst ve adil ol,herşey çözülür.

  11. Vatandaş

    Mayıs 04, 2020 Pazartesi 00:23

    Bu çayı gözünüzde nekadar büyüttünuz kimse kormasin dalında kalmaz bugüne kadar gurculeri zengin ettiniz.cay toplanmayan kendi halkımız büyük şehirlerde askari uzretle çalışır gurcuye 300 lira verir.gitsin herkes kendi çayını toplasin

  12. ALİ

    Mayıs 03, 2020 Pazar 23:11

    İstediğiniz kadar işçi temin edebilirim memlekette işçimi yok tonca iş arayan işe ihtiyacı olan aileler var Urfadan Şuan Valilik izin belgesiyle mevsimlik işçi çıkabiliyor

  13. fipek53

    Mayıs 03, 2020 Pazar 23:09

    ÇAY TOPLAMA KONUSUNDAK YAKINANLARIN ÇOĞU TENBELLİĞE ALIŞMIŞ KİŞ,İLERDİR.ÇO AZINLIKTA ÜERTİCİ ÇAY TOPLAMAK İÇİN ADAMI YOKTUR BUNU BİLİYORUZ BENİM KÖYÜMDE ANCAK 5-6 KİŞİ OLUR. İNŞALLAH KOTA 700 KG OLURDA ÖZEL SEKTÖR YOLA GELİR.BUDA YAPILMALI.GÜRCÜLERİN GELMEMEİ ÇAYDA KALİTEYİ YÜKSELTİR.ADAMLAR TAMİLERİ OIDUNLARI KESİP TONU DOLDURMAK İÇİN SATTILAR.

  14. Zeki keskin

    Mayıs 03, 2020 Pazar 22:00

    Siz ancak bol keseden atıyorsunuz. San mal sahibinin ile gelmesine izin verme, yarıcısına izin verme akrabasına izin verme sonra çık sıkıntı olacağını sanmıyorum de... bu nasıl bir akıl tutulmasıdır? Siz şu an çay üreticisinin yarısından çoğunun dışarda gurbet elde olduğunun farkımda olamayacak kadar bihabersiniz. Onun için çuvallayacağınızdan eminiz. Masa başında aldığınız bu tutarsız kararlarınızın sahaya indiğinizde hiç bir işe yaramayacağını göreceksiniz. Ve zerre kadar gurur varsa sizde bu milletin yüzüne bakamayacaksınız...

  15. 53

    Mayıs 03, 2020 Pazar 20:36

    VALİ MİLLET VEKİLİ SUSTU ŞİMDİ DEN BAŞLADİN KÖNÜŞMAKLA BI İŞ OLMAZ YARİCİLAR % 60 si İSTANBULDA .YARICŞYADA YARICIMİ BULACAKSINİZ SENDE 2 GÜN SONRA SENDE SESİNİ KESERSIN YABANİ OTLARİ TEMİZLEME ZAMANI GELDI SENDE BI ÇAYLUKTAN BAŞLASAN İYİ OLUR

  16. Fasoncu zihniyete hayır

    Mayıs 03, 2020 Pazar 19:46

    Anlamadığım sen Çaykur musun fasoncu merdivenaltı imalatçı mi ? Ne demek diğer firmalara verdim. Peki o diğer firmalara verdiğin çayı düşünce piyasaya ne kadar satış yaptın. Piyasayı başkasına vermek başkasına kaptırmak ne demektir.

  17. Özgür Düşünce

    Mayıs 03, 2020 Pazar 19:05

    Çay toplama konusu Tüm Türkiye nin önemli bir gündemi haline gelmişken,bilim kurullarında ve bakanlar kurulunda konu tartışılıp değerlendirilirken bari çayda sıkıntı yok diye bir açıklama yapılmasın..Vekaleten yürütülen görevi asaleten alabilmek için çayda sıkıntı yok diye pembe tablolar çizmenin hiçbir anlamı yok..

  18. Serpil

    Mayıs 03, 2020 Pazar 18:23

    Benim cayimi toplayacak köyden hic kimse yok,herkesin kendine göre cayi var iscisi olmayan bile var.benim caydan topladığım gelire ihtiyacım var. yarıciya işçiye verecek ne çayım, nede param var,onları barindiracak işçi evimde yok 7ton mayıs ayında çayım oluyor %70 verirsek elimize ne geçecek hastalıgimda yok testse test sağlık raporuda alabiliriz.işçi yarıci gelebiliyorsa tarla sahipleride gelebilir.sorunlar var tarla sahipleri bölgede yok işçiler nerde kalacak tarlayı kim gösterecek, toplanan çaylar ambarlara kim götürecek,sayın caykur genel müdürü nasıl olaçak sıkıntı yok diyorsunuz bunlar hep sıkıntı alınan kararları tekrar gözden geçirin bu şekilde bu çay hasatı olmaz sizlerin tuzu kuru git ay sonunda atm'den al maaşını bizler kira olanı var,borçu olan var,geçim derdi var,devlet verecek 1000tl oda bi sefer sonra.bari tarladan gelen gelire çözüm yapın öyle gelmeyin demekle olmuyor.heryerde tarım var orda bi sıkıntı yok sizler toplantıda aldığınız kararlarla çıkmaza soktunuz.80 ülkeden vatandaşlar geldiler karantina da kaldılar bi sorun olmadı onlar bide yurdişidan geldiler.bizlerde boş evimizde karantinaya alın sorun çıkmaz.ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ TÜM YETKİLİLERDEN...

  19. Çaycı

    Mayıs 03, 2020 Pazar 18:08

    İşçi bulma konusu nda çok var toplayamiyoruz müdurum bize işçi gürcu çok lazim çayim çok evden toplayanim yok. Devlet masasinda kapisinda çalışa oglum yok işsiz .geçim kaynağı dedelerimizden kalan çay.ben nerden bulup tolatacağım.cayım dalinami kalacak.yada gecer.

  20. Esnaf

    Mayıs 03, 2020 Pazar 17:10

    Üst perdeden ve herşeyi ben bilirim havası ile yapılmış bir söyleşi. Madem herşeyi biliyorsun iktisadi kuralları biliyorsun şu 657 milyon geçen yıl ve bu yılda 635 milyon zararı nasıl yaptın bir açıklasana ? Özel firmalara çay satarak eritecekmiş ? Ne kadar erittin stokları rekor stok sende ... En düşük satış sende. Özel sektöre değil vatandaşa çay satacaksın sen. Nerde senin markan. Çaykur gibi güzelim bir markaya ancak bu kadar zarar verilirdi.. Zarar etmek normal olmuş.

  21. Fatma

    Mayıs 03, 2020 Pazar 16:37

    Ben yariciyim ve istsbulda yasiyorum yedi kişinin yarilicigini yapıyorum ve memlekete gidemiyoruz buna cozumunuz ne

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.