Sosyal Medya

RİZE

ÇAY üreticisi idarecilere soruyor

Rize Valiliği geçtiğimiz gün il dışından çay toplamaya gelecek olanlarla alakalı olarak ile girişlerin yasaklandığı açıklamasının ardından büyük tepkilere neden olmuştu.

Rize Valiliği dün il dışından çay toplamaya gelecek olanlarla alakalı olarak ile girişlerin yasaklandığı açıklamasının ardından büyük tepkilere neden olmuştu. 
 
Bugün Rize Ticaret borsasında yapılan toplantı sonrasında ise aldıkları kararlarla alakalı olarak bir açıklama yapılmadı. Sosyal medyada Rize Valisi çayımızı toplar o zaman tepkisinin ardından Rize Valisi ise çay toplayabileceğini ifade etmişti. Vali Çeber Muhtarlar ve Ziraat odalarının daha çok elini taşın altına koyup sorumluluk almalarını istemişti.. İle gelmesi engel olunan üreticilerin ise komşularının toplaması gerektiğini ifade etmişti.
 
ÇAY ÜRETİCİSİ SORUYOR;
 
- Normal zamanda bile kardeş kardeşin çayını toplamazken bu zamanda ve RAMAZAN ayında kim kimin çayını toplayacak?
 
- ÇAYKUR ve Özel sektör oluşturulacak vefa sosyal guruplarının hangi bölümünde yer alacak? 
 
- Toplanacak olan çayın maliyetini kim üstlenecek? (Alım, satım, bakım)
 
-  Budaması yapılamayan çayın parası ödenecek mi?
 
-  Normal zamanda bile alımyerlerinde çay verme tartışması yaşanırken, Vefa sosyal gurupları aracılığı ile toplanacak olan çayın adil bir şekilde satışı yapılabilecek mi?
 
-  Özel sektör çay fabrikaları bu durumu fırsat bilerek açıklanacak olan yaş çay parasının altında çay alacak mı? 
 
-   Özel sektör çay fabrikaları ne kadar VEFA'lı olacak?
 
-  Normal zamanda bile anlayış olmayan çay alımlarında, bu anlayış sadece vatandaşa mı ait olacak yoksa paydaşlar bu anlayışa sahip olacak mı?
 
-  İşinden ve aşından olup şehir dışına çıkma yasağı bulunan illerden Rize'ye gelemeyip Çayını toplayamayacak olan vatandaşların maliyetini kim üstlenecek?

19 Yorum

  1. İshak

    Nisan 29, 2020 Çarşamba 10:49

    Arkadaşlar üzerine çay koçanı olan varsa kaymakamlığın il tarım müdürlüğü ne gidip çay mustahasili olduğunu beyan edip yol izni veriyorlar il tarım müdürlüğü ne gitmeniz gerekir kendi aracınızla gidebilirsiniz

  2. Ekrem güven

    Nisan 27, 2020 Pazartesi 16:03

    Sayın balı ben 67 yaşındayım her gün 10 km yürüyüş yapardım şimdi İst hapis kaldım.5ay köyümde kalıyor kışın İst kalıyorum köyüme gitmek istiyorum.

  3. Ali ihsan ÖNDER

    Nisan 26, 2020 Pazar 06:43

    RİZEDE BU TOPLANTIDA OLUP BU KARARDA İMZASI OLAN HERKES DERHAL İSTİFA EDİP TÜM RİZE HALKINDAN ÖZÜR DİLEMELİLER.

  4. Ali ihsan ÖNDER

    Nisan 26, 2020 Pazar 06:41

    Kendi beceriksizliğinizi,Rize ye gelmek isteyen vatandaşa engel olarak mı örteceksiniz.Karantınayı doğru düzgün uygulasaydınız ve denetleseydiniz bunlar yaşanmazdı.Ben İstanbul da 10 Mart tan beri sokağa bile çıkmıyayım.Sen beni köyüme alma.Ne zamandan beridir krallık la yönetiliyoruz da haberimiz yok.

  5. Madur

    Nisan 26, 2020 Pazar 01:11

    Insanlar bukadar madur edilmemeli bir an önce yeni bir çözüm bulun lutfen

  6. Erol

    Nisan 25, 2020 Cumartesi 10:39

    GELMEK IÇIN MURACAAT EDENLERI VİRÜS TESTİ YAPILIP TEST SONUCUNA GÖRE İZİN VERİLSE OLAMAZMI?

  7. Mahmut

    Nisan 25, 2020 Cumartesi 00:52

    Çay başka tarım ürününe benzemez. Dalında kaldımı ağaç olur. Birinci çay pert olursa ikinci çay da gider. Üretici üçüncü çaydan birşeyler alabilmek için gelip önce ağaç olan çay bahçesini düzeltecek! Saçma sapan bir şey olur bu! Köydeki mevcut nufus biz olmadan kendi çayını zor topluyor, bir de bizim çayı toplayacaklar! Bizim mahallede kalanların çoğu zaten yaşlı, çay zamanı iş görenler şimdi genelde İstanbulda! Gürcüler de yok. Kim toplayacak o kadar çayı. Benim tavsiyem bir orta yol bulunsun. Muhtarlar köylüyle istişare etsin, mutlaka gelmesi gerekenler belirlensin. Minimum bir sayı belirlenip bunlara sağlık kontrolünden geçmek kaydıyla izin verilsin. Bunun bir an önce başlatılması lazım çay başladığı zaman kimse karantinada kalmaz. Basit bir hesaplama yapılacak. Her köye bir kota verilerek olur bu. Düşünceme katılmayan olabilir herkes kendi önerisini sunmakta serbest.

  8. HASAN KAR

    Nisan 24, 2020 Cuma 11:47

    YASAK YASAK YASAK NEREYE KADAR BU VALİLER YASAK DAN BAŞKA BİR ŞEY BİLMEZMİ YASAK GETİRECEĞİNE ÇÖZÜM ÜRETSİNLER BUKADARMİ ZOR

  9. Savaş

    Nisan 23, 2020 Perşembe 22:38

    Arkadaşım bu yolu seçeceksiniz öyle yok 1 ay bakamazsınız bana iban numarası verirsiniz hayirdir

  10. Müstahsil

    Nisan 23, 2020 Perşembe 22:25

    Vefa sosyal grubunda çalışacak olanların kendi çayı yok mu? Gürcüler varken bile zar zor toplanıp satılan çay şimdi nasıl toplanıp satılacak? Hem de sahibi başında olmadan Kısacası devlet yurt dışından gelenlere karantina uygulayabiliyor ama Rize valiliği dışarıdan gelenlere karantinayı ''doğru düzgün'' uygulayamadığından bu kararla karşı karşıyayız. Çıkacak olan kaostan vali bey sorumludur; çıkacak ilk kararnamede sorumluluğunun karşılığını alır

  11. Mustafa kara

    Nisan 23, 2020 Perşembe 21:05

    Yurt dışından binlerce vatandaşını ülkemize getiren devletimiz, geçimini çay ile sağlayan bir avuç vatandaşını memleketlerine gönderemeyecek kadar aciz değildir... Valinin işgüzarlığı.

  12. 5334

    Nisan 23, 2020 Perşembe 20:46

    Ölen ölüyor geride kalanlar ne yiyecek kimse düşünüyor mi acaba gelmeyin diyorlar orası bizim memleketimiz onlara tek söz insanlik öldü herkes geciminin derdinde gezmenin derdinde değil 1 buçuk aydır evlerdeyiz hatta dört günlük de kısıtlama var

  13. mustafa

    Nisan 23, 2020 Perşembe 20:38

    Millet gürcülere güveniyordu.iyi oldu.Kolları sıvayıp kendi toplasınlar artik

  14. Mağdur

    Nisan 23, 2020 Perşembe 20:23

    Bende bu açıklama üzere memleketi aradım benim damat benim çayıtoplatabılırmısın dedim kendi çayımı kim toplayacak dedi sonra amcamın oğlunu aradım ona dedim valini açıklamasını bana güldü ben kendi çayımı toplıyamıyorum dedi telofonu yüzeme kapatı hayde buyur burdan

  15. raoc

    Nisan 23, 2020 Perşembe 20:21

    Gelen herkesin 14 günlük kendi evinde karantinada olması lazım, benim Rizde köyde evim var ne deyse mahallede kimse yok, bun nasıl birşey anlamadım çayı kim toplayacak üstelik benim tek geçim kaynağım. Bir an önce çözüm bulmaları lazım.

  16. İşin Aslı

    Nisan 23, 2020 Perşembe 20:05

    O toplantıya katılan hangi yönetici ne demiş kim desteklemiş kim yanlış olduğunu ifade etmiş. Sadece Ticaret odası başkanı bu karara itiraz etmişse kendisini tebrik ediyorum. Yok o yalnız değilse onları da açıklayın da bilelim onları da tebrik edelim. Diğerlerini de bilelim öyle maskeli maskesiz fotoğraf verip saklanarak olmaz bu işler... Kimin ne olduğunu bilelim

  17. Rizelinin Sesi

    Nisan 23, 2020 Perşembe 20:00

    Sn. Editör bu kadar soruya ne gerek vardı. Yasak demişler çıkmışlar içinden sen ne diye uğraşıyorsun!!! Zaten böyle zamanlarda belli olur idarecilerin kapasiteleri , vizyonları , birşey bilip bilmedikleri. Elbetteki önce sağlık ama şehre geliş aşamasından , karantina da geçirilecek sürenin şekline , nasıl kontrol edileceğine , alımyerlerinde çay alım şeklinin nasıl yapılacağına , alım yerlerinde yoğunluk oluşmaması için nelerin yapılması gerektiğine , belirlenen kurallara uymayanlara nasıl ceza verileceği konuşulsa ve üstünde düşünülse , bu planlama yapılsa derdim ki Rize ili liyakatli , vizyon sahibi bilgili idareciler , siyasetçiler ve yöneticiler tarafından yönetiliyor derdim. Yasak deyip işin içinden çıkmak sonrada bu yasağı süslü laflarla savunup laf ebeliği yapmak herkesin sahip olduğu bilgiyi !!! vizyonu !!! ve karakterini ortaya koymuştur.

  18. CAFER ÖZMEN

    Nisan 23, 2020 Perşembe 18:06

    EVET BU SORULARA CEVAP GEREKLİ. İSTANBULDA OLUP EVİ KAPALI OLAN AİLELER VAR .KÖYDE EVİNDE KİMSE YOK BU VATANDAŞ 2 KİŞİ KÖYE GELSE 15 GÜN EVİNDE DURSA SONRA ÇAYINI TOPLASA ÇAYLIKLAR BİR BİRİNE UZAK BU KURALI İHLAL EDENLERE DEVLET AĞIR CEZA VERSE HİÇ BİR SORUN OLMAZ CEZA HEMEN KESİLSE HERKES KURALA UYAR.VATANDAŞIN BİR SENE BOYUNCA YİYECEĞİ EKMEĞİNİ KOLAYCA YASAK DE ÇIK İŞİN İÇİNDEN.DEVLET KURALLARA UYACAK VATANDAŞINA KOLAYLIK GÖSTERECEK HERKES KARANTİNAYA UYACAK BAŞKASININ SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATAN CEZAYI ÖDEYECEK.YOK GELENLER KURALLARA UYMADI HERKESE YASAK.MANTIKLI DEĞİL.

  19. Ramazan

    Nisan 23, 2020 Perşembe 13:14

    Sayın vali.o toplantı yaptığın kişiler benım çayimı toplamasa trabzon valısı gıresun valısı paramızı vermek için kefılmı gelmeyın demekten başka bırşey bılmezmısın tamam

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.