Sosyal Medya

RİZE

Rize Valiliğinden yeni ÇAY açıklaması!

Rize Valiliği dün il dışından çay toplamaya gelecek olanlarla alakalı olarak ile girişlerini yasakladığının açıklamasının ardından büyük tepkilere neden olmuştu. Bugün Rize Ticaret borsasında yapılan toplantı sonrasında ise aldıkları kararlarla alakalı olarak bir açıklama yapılmadı.

Rize Valiliği yeni bir açıklama yayınladı;

- İlimizde Covid-19 salgını ile mücadelemiz hız kesmeden sürdürülmektedir. Bu süreçte başta sağlık personelimiz, eczacılarımız, kolluk kuvvetlerimiz, yerel yönetimler tüm kamu kurumlarımız ile VSD ekiplerimiz, tüm idarecilerimiz büyük bir çaba içerisinde çalışmaktadırlar.

-  #Koronavirüs  önlemleri kapsamında Türkiye’de bir ilk olarak ilimize dışarıdan gelen vatandaşlara yönelik 14 gün mutlak ev izolasyonu kurallarını koyduk. Akabinde vaka sayısı yükselme trendine giren Kendirli Beldesinde yine Türkiye’de ilk karantina uygulamasını başlattık.

- Erken alınan bu önlem sayesinde de 14 gün sonrasında bu beldemizde hiç korona virüs vakası görülmemiş bunun üzerine de karantina bir alt kademe olan izolasyon önlemine dönüştürülmüştür.  Yani karantina uygulamasının süreç sonunda faydasını elde etmiş olduk.
 
- Ayrıca çok önemli gördüğümüz yine Türkiye’de örneği olmayan koruyucu izolasyon dediğimiz  uygulamayı vaka hiç görülmeyen veya az görülen ve coğrafi konum anlamında da müsait olan Çamlıhemşin, Hemşin, İkizdere ilçelerimiz ve Madenli ile Büyükköy beldelerimizde başlattık.
 
- Tüm bu tedbirler sayesinde ilimiz genelinde Covid-19 vaka görülme hızını ciddi anlamda yavaşlattık. Bu süreci izolasyon kurallarına uyum gösteren vatandaşlarımız sayesinde yakaladık. Ancak bu durumun çok kırılgan olduğunun, sıkı tedbirlere bağlantılı olduğunu biliyoruz.
 
- İlimiz için hayati öneme sahip olan çay tarımı, kısa bir süre sonra başlayacaktır. Bu amaçla kıymetli hemşerilerimiz de büyükşehirlerden gelmek istemektedirler. Bu zamana kadar gelenler 14 günlük ev izolasyonuna tabi tutulmuş, bir kısmının halen tutulmaya devam edilmektedir.
 
- Bu süreçte ne yazık ki tüm bu uğraş, önlemlere rağmen ilimize dışarıdan gelip kuralları hiçe sayan, sokaklarda pervasızca gezen vurdumduymaz insanlarımız da olmuştur. Sonuçta her insanın başına bir polis veya jandarma dikmek mümkün olmadığı gibi gerekli de olmamalıdır.
 
- Bakanlıklarımızca son alınan koruyucu tedbir ile Mayıs ayı çay alım sürecinde çay tarımı için ilimize il dışından vatandaşlarımızın gelmesi kısıtlanmıştır. Elbette ki hasretle, umutla, özlemle, evlerine, topraklarına gelmek isteyen kıymetli hemşerilerimiz üzülmüşlerdir.
 
- Sayıları on binleri bulan vatandaşlarımızın kısa süre içerisinde ilimize gelmeleri geldikleri büyükşehirlerdeki vaka yayılımlarına bakıldığında asla istemeseler de bu anlamda Rize’yi çok büyük sıkıntıya sokacağı kesindir. Çünkü insan hayati her şeyden çok ama çok kıymetlidir
 
- Biranda Rize'ye gelecek on binlerce vatandaşımızı, ailelerimizi izole edebileceğimiz, 14 günlük mutlak izolasyon sürecine tabi tutabileceğimiz ne yurt kapasitemiz ne de takiplerini yapabileceğimiz yeterli personelimiz vardır. Bu hiçbir il içinde mümkün değildir.

20 Yorum

  1. Ridvan vecet

    Nisan 26, 2020 Pazar 23:52

    Başta vali ve m.vekilleri de bir daha rize'ye gelmesin çözüm yasakla olmaz İdareciliginiz nerde kaldi

  2. Süleyman kazdal

    Nisan 26, 2020 Pazar 22:53

    Rahatınız bozulmasın diye bu kararı aldınız insanların ihtiyacı var çaya bel bağlayan var geçim nasıl olacak siz yiyin için gerisini düşünmeyin

  3. Barış

    Nisan 26, 2020 Pazar 15:22

    Madem öyleydi 30 Nisan a kadar gelin niye dediniz ? İnsanları kaymakamlıklarda Valiliklerde sıra beklettiniz . Rize valisi bu pandemiye yenilmiştir.Milletvekillerininde basiretsizliği ortaya çıkmıştır. Ben yeni alınacak ve Rizelileri memleketlerine kavuşturacak kararla birlikte Rize Valisinin görevden ayrılması gerektiğini düşünüyorum .

  4. Gurbet çalışanı ve çiftçisi

    Nisan 26, 2020 Pazar 11:00

    Çaykurda çay eksperiyim. 6 aylık maaşımı elimden almaya hakkınız yok. Diğer yandan da üreticiyim. 4 ton çayım var. Şuan İstanbuldayım. Çoktan Rizede olmam gerekirken. İnsanları mağdur etmeye hakkınız yok. Çayın kaliteli olması söz konusuyken şimdiyr kadar şimdi vefa o bu sistemi diyorsunuz. Hangi çayı verimli kılacaksınız cok merak edıyorum. Oturdugunuz yerden konusmakla olmuyor bu işler. İnsanlara çözüm üretin. Kimse çayını yarıcıya ona buna vermek zorunda değil. Herkesin çaydan aldığı parayı ödeyin devlet olarak ya da Rizeye girişi açın. Başka konusulacak bişey yok bu kadar net

  5. Feridun Altun

    Nisan 25, 2020 Cumartesi 14:57

    Bir anda yöneticileri günah kecisi ilan etmek yanliş! Tabiki halk olarak cok zor durumdayiz ama alinacak onlemlere uymazsak zaman bizim aleyhimize isleyecek! İnsanlarin bu gibi zamanlarda taş devrindeki gibi cahil olmalarini anlayamiyorum! Vali sana diyorki; bir anda gelirseniz birkisminiz ölürrrr! Sen hala çay toplucam diyorsun! Hepimiz toplucaz ama kurallara uyun kardesim.

  6. gundogdu

    Nisan 24, 2020 Cuma 13:59

    BU VALI VE VEKILLERI BULUP RIZEYE MUSALLAT EDENLERI TEBRIK EDIYORUM.SANIRIM HIC ZORLANMADILAR.NASILDA GÜZEL ÇÖZÜM URETIYORLAR.

  7. Recep

    Nisan 24, 2020 Cuma 13:24

    İşiniz ne yapacaksınız halkı buyuk sehirde aç aç siz orda her yeri kapatın oturun ne guzel oyle yapma yok kımse gelmese orda bı halt edemezsiniz

  8. Cengiz albayrak

    Nisan 24, 2020 Cuma 11:49

    Bu karar milletin derdine derman deyil. Siz yöneticiler olarak çözüm üretmekle yükümlüsünüz. Bu milletin gönlünü ferahlatacak türden gerçekci çözüm önerileriniz yok . Çay nerdeyse başliycak hala ekip kurcam diyorsun. Sen köy muhtarlariyla konuşup kimler köyde yok belirleyip ona göre ekip paylaşimi yapip müstahsili rahatlat. Bak kimse daha bişey dermi sizlere. Saygılarımı sunarım.

  9. Cemal Taş

    Nisan 24, 2020 Cuma 10:22

    Benim çayımı kesecek otunu temizleyecek gübresini atacak kimse olmadığından gelmek istemiştim su anda gelemiyorum benim burda kurulu bir düzenim bir işim var ben zevkime gelmiyorum çayımı yapacak birini bulursam zaten gelmiyorum eyer ileriki tarihte izin verilmez gelemezsem bütün bu işlerin valilik tarafından yapılmasını önemle rica ediyorum

  10. Ramazan

    Nisan 24, 2020 Cuma 02:07

    Bu memleketin bu vatanın bel kemiği rizedir rize nin vatandaşlarıdır vali bey oturduğun koltuk milletin koltuğudur vekiller kimin vekilidir kim seçti sizleri vatandaşa evinde otur memleketine gelme demek onları korumak için değil korktuğunuz içindir il dışındaki herkese virüslü gözüyle bakıyorsunuz biz zaten evlerimizdeyiz ama oy istemeye geldiğinizde nasıl ki bu milleti memleketine yaklaştırmıyosanuz bu millette sizi kendine yaklaştırmayacaktır...

  11. Yeşil Mavi

    Nisan 23, 2020 Perşembe 23:23

    Rize’ye çok Vali geldi gitti çok kişi milletvekili oldu çok kişi idareci yönetici oldu. O toplantıya katılanların fotoğraflarına iyi bakın. Hiçbirisi bunlar kadar dua almayacak!!!!

  12. Çaycı

    Nisan 23, 2020 Perşembe 22:35

    Rize ve ilçelerinde bu zamana kadar ne yaptınız şimdi ne yapıyorsunuz dışardan kimse gelmesin aman bi sıkıntı çıkmasında ne olursa olsun size bunun hesabını sorar millet.buzams kadar Rize ve ilçeleri hep çay sezonunda şenlenmiştir biraz işin olur yanına bakın insanları sıkıntıya sokmanın anlamı yoktur

  13. Vatandaş Ali

    Nisan 23, 2020 Perşembe 22:28

    Yeterli personel yokmuş; Doğudaki tarım işçileri Türkiye'nin dört bir yanına dağılıyorlar gittikleri yerlerde nasıl yapılıyorsa yöneticilerimiz sorsun onlara da öğrensin

  14. Cayci

    Nisan 23, 2020 Perşembe 15:46

    Herkesin çayı kendine.ben ildisindayim nasıl toplayacağım.gelemiyecegim bu durumda.benim yerime kim toplayacak.alınan karar nasıl uygulanacak.herkesin çayı tarlada kalır.Ulkemiz ekonomisine zarar görür.bir an önce kararlar gözden gecirilmeli.

  15. Necati

    Nisan 23, 2020 Perşembe 14:09

    İnsanlar hak ettiği şekilde yönetilir. Yurt dışından gelen döviz ile gelip burda harcama yapacak. Ama rizeli çay toplarsa devlete satıp para alacak. Fark burda.

  16. yüksel Yormaz

    Nisan 23, 2020 Perşembe 13:46

    çay 45 güne yayılsın sahildekiler 15 gün önce diğerleri 15 gün sonra fakat hepsinin girişi 20 gün devam etsin günde en fazla bin kişi gelsin. bir evden mutlaka bir kişi gelsin .geriye kalanları vefa destek büyük şen hirlerde veya 4 il dışında baksın alternatif çok ama çözüm arayan pek yok gibi geliyor bana işin kolayına kaçılıyor gibi bu bir gerçek.

  17. yüksel Yormaz

    Nisan 23, 2020 Perşembe 13:38

    büyük şehirlerde rızıko daha fazla değilmi daha güvenli olan memleketlerine gelsinler durdukları yerde belkim daha fazla virüs kapma olasılıkları yokmu bir daha etraflıca düşünülüp ona göre karar alınması gerekir.

  18. Gurbetci

    Nisan 23, 2020 Perşembe 09:13

    Rahatınız bozulmasın diye alınan bir karardır. İhanet kararıdır Böyle açıklamalar ile verilen karar manipüle edilmektedir, yerel yönetimin yıllarca hiç bir katkısı olmadığı gibi zararı olmuştur...

  19. Hayri

    Nisan 23, 2020 Perşembe 03:28

    çök daha makul kararlar varken milletımaddıve manevis trese sokan bu karar bizleri derın uzmüştur sanırım gelecekte bu karara imza atan Rize millet vekıllerı anlayacaktıt

  20. bayram

    Nisan 23, 2020 Perşembe 01:29

    yurt dışından insan alacağınıza tarım çay üreticisini alsayidinizya bukadar üreticiyi almıyorsunuz kapasitemiz yok diyosunuz peki bu kişilerin hasat la ilgili vatandaşlara nasıl bir çalışma yapılacağını merak ediyoruz çay hasadı gene kapasitenizi aşacak binlerce aile çay hasadını beklerken boyl bir yasak çıkması birçok kişiyi zor durumda bırakacaktır bunun faturasını artık devletimiz ödeyecektir diye düşünüyorum saygilar

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.