Sosyal Medya

SAĞLIK

Hanta virüsü nedir, nasıl bulaşır? Çin'de hantavirüs can aldı!

Çin'de farelerden insanlara bulaşan hantavirüs tespit edilen bir kişinin hayatını kaybetmesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı ülkede yeni salgın endişesine yol açtı.

Çin'in resmi yayın kuruluşu Global Times'ın haberinde, ülkenin batısındaki Yunnan eyaletinde hantavirüs tespit edilen bir kişinin iş için Şantung eyaletine seyahat ederken otobüste hayatını kaybettiği bildirildi.
 
Haberde otobüste bulunan 31 kişiye de test yapıldığı belirtildi.
 
Global Times'ın haberinin ardından sosyal medyada yeni bir salgının ortaya çıkabileceği yorumları yapıldı, Twitter'da "hantavirüs" etiketi dünya çapında trend oldu.
 
Salgın tehlikesi yok
Farelere veya fare idrarı, tükürüğü veya dışkısına temasla insanlara bulaşan hantavirüsler, "Hantavirüs Akciğer Sendromu" (HPS) adı verilen hastalığa yol açıyor. İnsandan insana bulaşmayan hantavirüs salgın tehlikesi yaratmıyor.
 
HANTAVİRÜS NEDİR?
 
RNA virüsü olan hantavirüs adını ilk izole edildiği yer alan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden alıyor. Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsünde olduğu gibi hantavirüs de kanamalı ateş ile seyrediyor.
 
 
HANTA VİRÜSÜ NEREDEN BULAŞIYOR?
 
Fareler ve bazı kemirgenlerin taşıyıcı oldukları bilinen hantavirüs kemirgenlerin dışkısı, idrarı yoluyla enfekte ortamı yaratarak hastalara bulaşıyor.
 
İnsana bulaş yolu kemirgenlerin dışkı ya da idrar çıkartılarının solunması yoluyla gerçekleşiyor.
 
ARTANJİN'DE HANTAVİRÜS YÜZÜNDEN 9 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
 
HANTAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?
 
Yorgunluk, ateş, kas kütlelerinde ağrı ve kanama gibi belirtiler veren hanta virüsü de hpiertansiyon, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği gibi sonuçlar doğurarak ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
 
Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal ve bulantı gibi belirtiler de yine bu virüsün belirtileri arasında yer alıyor.
 
KÖY SULARINA DİKKAT!
 
Köy sularının alındığı yerler, borular ve depolarında sıklıkla karşılaştığımız bu durumdan korunmak için neler yapılmalıdır.
 
  Evlerde evcil hayvan olarak fare yada benzeri kemirgenler beslenmemelidir.
 
.         Su depoları sıklıkla yıkanmalı ve klorlanmalıdır...
 
·      Evde kedi besleyenler için eğer kedi enfekte olmuş bir kemirgeni, fareyi yemişse konut içerisinde hastalık etkenini taşıyabilir ve çeşitli sekresyon ve çıkartıları ile enfeksiyonu insanlara bulaştırabilir olduğu akılda tutulmalıdır.
 
·      Evlerde genel olarak farelere yönelik önlemler (yiyeceklerin kapalı kaplarda saklanması, farelerin yerleşebileceği boşlukların tamiri, genel hijyen kurallarına uyulması) alınmalıdır.
 
·      Kemirgenlerin yaşadığı ortamlarda çalışanlar eldiven ve maske takılması, dezenfektan kullanılmalıdır.
 
·      Kapı ve pencerelere sineklik konulmalı, çöp konteynırlarının kapakları sürekli kapalı tutulmalıdır.
 
·      Kemirgenlerin yaşam alanı olan rögar kapakları tamir edilmeli.
 
·      Depolarda fare  gibi kemirgenlere yaşam alanı olabilecek gereksiz eşya saklanmamalı, hijyen tedbirlerine özen gösterilmelidir.
 
·      Bulaşma şüphesi varsa ilk olarak vücudunuzun bu virüsle temas etme ihtimali olan kısmını dezenfekte edip en kısa zamanda doktora başvurmalısınız.
 
·      Farenin yaşadığını tahmin ettiğiniz alanları eğer kullanıyorsanız, karıştırmadan(süpürmeden,kurcalamadan) alan deterjanlı su ile yıkanmalıdır.
 
·      Fare veya herhangi bir kemirgenin leşlerinin bulunduğu bir alanda bulunmak zorundaysanız eldiven ve maske kullanarak alan karıştırılmadan çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.