Sosyal Medya

RİZE

Çayeli Bakır'dan klasik açıklama!

Çayeli Bakır her yıl yaptığı klasik açıklamalarını bu yılda devam ettirdi!

Bilindiği üzere Çayeli Bakır işletmeleri her yıl açıklama yapar ve bu açıklamalarında Maden'in 2 yıl ömrü olduğunu ifade eder. Keza geçtiğimiz yıl da aynı şekilde açıklamalarda bulunmuş ve 2021 yılında kapanacağını ifade etmişlerdi.
 
2017 yılında Kanadalı First Quantum Minerals şirketine bağlı olan Çayeli Bakır İşletmeleri'nin (ÇBİ) dönemin Genel Müdürü olan Ian Anderson, basın mensuplarına açıklamalarda bulunmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı;
 
"Küresel ölçekte madencilik sektöründe yaşanan kriz sonrası bakır fiyatlarının yeniden ilgi gördüğünü ve yukarıya doğru hareket etmeye başladığını ifade eden Anderson, dolar artışının kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, "Doların artışına bağlı olarak vergi yükümüzde arttı. Neredeyse ucu ucuna zarar etmeden yılı kapattık. ÇBİ'nin kar elde etmediği ilk yıl oldu. 2017 yılının daha iyi olmasını bekliyoruz. 2017 yılında 1.2 milyon ton ham cevher üretmeyi hedefliyoruz. ÇBİ rezervlerinin sonuna geliyor ve kapanma aşamasına yaklaşıyor. Madencilikte üretim süreçleri bizim açımızdan daha da zorlaşmaya başlıyor. Dolayısıyla yapacağımız yatırımlar artacak ve ancak gelirler düşecek. Yer altı madenciliğinde cevherin sonuna yaklaştıkça bu çok normal. Gelirleriniz azalır, maliyetleriniz yükselir" dedi.
 
2017 YILINDAKİ AÇIKLAMALARINA GÖRE 2021 YILINDA KAPANACAKTI!
 
Madenin ne zaman kapanacağının metal fiyatları ile ilişkili olduğunu ifade eden Ian Anderson, mevcut metal fiyatlarına göre bu tarihin 2021 yılı olduğunu belirterek şunları söylemişti;
 
"Metal ve bakır fiyatları biraz yükselirse madenin ömrü uzayabilir. Maden ömrü ile metal fiyatları arasında ilişki var. Metal fiyatları düştükçe bizim işleyebileceğimiz karlılık oranı ve mevcut olan rezervin miktarı azalıyor. Fiyatlar artıkça düşük tenorlu cevherleri de işleyebiliyoruz. Maden ruhsat sahamız içerisinde yoğun bir cevher araması yapıldı. Bu kadar aramanın diğer maden sahalarında yapıldığını düşünmüyoruz. Neredeyse her taşın altına baktık. Ancak yeni rezerv bulamadık. Dolayısıyla mevcut metal fiyatları ve rezerv göz önüne alındığında madeni 2021 yılında kapatacağız."
 
İan Anderson, madenin kapanışından sonra yapılabileceklerle ilgili fizibilite çalışması başlattıklarını da sözlerine ekledi.
 
YIL 2020 VE ÇAYELİ BAKIR'IN ŞU ANKİ GENEL MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMALARI ŞU ŞEKİLDE
 
Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi, 2019 yılının kendileri açısından son 10 yılın en emniyetli yılı olduğunu söyledi.
 
Güreşçi, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla şehir merkezindeki bir restoranda düzenlenen programda, medya mensuplarının Gazeteciler Günü'nü kutladı.
 
Her cevherin mutlaka bir gün tükeneceğini, kendilerinin de bunu bilerek Rize'de kalıcı değerler bırakabilmek adına çalıştıklarını vurgulayan Güreşçi, "Çayeli Bakır, yeni cevher yatağının bulunamaması halinde 5-6 sene sonra Rize'de olmayacak. Önem verdiğimiz değerlerin kalıcı olması için çalışıyoruz." dedi.
 
Güreşçi, her yıl gelişim odaklı çalıştıklarının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:
 
"440 personelimiz bulunuyor. Personel güvenliği bizim için çok önemli. 2019 yılı, son 10 yılın en emniyetli yılı oldu. Ciddi, kayda değer kayıp zamanlı kazamız olmadı. Tuttuğumuz istatistikler, kazaların şiddetinde ve sayısında da azalma olduğunu gösterdi. Bu bakımdan gurur duyuyoruz. Türkiye'deki tek madeniz, çalışanlarımız eğer tehlikeli bir iş varsa yapmamak zorundalar. Bazı madenlerde tehlikeli iş varsa yapmazsın ve karar sana aittir. Bizde bunun bir üst seviyesi; tehlikeli iş varsa yapmamak zorundasın. Kendisine kim tehlikeli bir iş yapması emrini verse bile yapmaz. Yapmadığı için de hiçbir şekilde ceza görmez."
 
Tehlikeli işlerin, yapılmadığı gibi, bir sonraki çalışana da devredilemeyeceğine dikkati çeken Güreşçi, "Tehlikeli olduğu için işi yapmadığı için tebrik ettiğimiz çalışanlarımız var. Tehlikeli işi durdurduğu için teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
 
Güreşçi, maden bölgesinde yaklaşık 230 dönüm arazileri olduğunu anımsatarak, madenin kapanması halinde bu araziyi yatırımcı veya kamu kuruluşunun talepleri doğrultusunda, Madenli halkına faydası olacak bir proje karşılığında bedelsiz bırakabileceklerini sözlerine ekledi.

4 Yorum

  1. Rize

    Ocak 16, 2020 Perşembe 11:25

    O zaman siz çıkardığınız madeni rizeye hiybe edin birdefa bakın rizeli size nasıl kalıcı bir eser bırakıyor :)

  2. Rizeli

    Ocak 14, 2020 Salı 09:18

    Kalıcı bir eser mi bırakmak istiyorlar geçte olsa yılların tecrubelerini gelecek gençlere aktarmak için RTE Üniversitesine bağlı ÇBİ kampusu Maden Fakültesi bina ve müştemilatını yapsın işte size kalıcı bir eser. Türkiyenin maden yataklarını ekonomiye kazandıracak teknik ekip ve yetiştirmek zaten bunu yapıyorlar. her bir maden sektörüne gidin mutlaka kuruluşunda ÇBİ de çalışmış kişiler mevcuttur. ÇBİ bunu yaparak kalitesine yasal bir çerçevede ıspatlamış burada yetişen maden mühendisleri ulusal düzeyde aranan kişilerden olacaktır diye düşünüyorum. Bunuda yapacak güçleri var teşvik edilmeyi bekliyorlar. Daha ne söylesinler.

  3. Madenlili

    Ocak 11, 2020 Cumartesi 16:11

    Çayeli bakır yıllardır madenli beldemizin içini adeta boşaltıyor. Ancak sözde yaptıkları ise ancak göz boyamadan ibaret. Dünyanın çeşitli yerlerindeki madenleri inceleyin bakalım Çayeli Bakırın Madenli bölgesine ve Çayeli bir katkısı olmuşmudur...Ancak durmadan her yıl şöyle olursa zarar ederiz böyle olursa zarar ederiz deyip duruyorlar. Benim bildiğim 20 yıldan beri kapanacak. Ha kapansın mı tabikide kapanmasın ama bizde daha az talepte bulunulsun diye her yıl ağlamanıza gerek yok... Eğer bizim içimizdeki zenginlikleri yurt dışına götürüyorsan ilimize her şekilde faydası olmalı. Gerçi bizim yöneticilerimiz Çayeli bakır denince el pençe durur vaziyette para istiyorlar. Ancak futbol için gidin para isteyin. Hizmete yönelik birşeyler talep etmeyin. Dönemin belediye başkanı Şevki Yılmaz nasıl ki mühür vurdurmuştu kapısına zamanin İmmet firmasına şimdikiler ses bile çıkarımıyor. yazık çok yazık.

  4. Kalıcı Bir Eser Bırakmayan Rizeli

    Ocak 11, 2020 Cumartesi 13:03

    Rize'de normalde de kalıcı bir eser yok. Meseleyi Çayeli Bakır'a yöneltmek yersiz.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.