Sosyal Medya

TEKNOLOJİ

Uzay Ajansı Kurucu Başkanı Rizeli Yıldırım: ABD ve Çin'den Türkiye'ye teklif geldi

Yıldırım, geleceği şekillendiren uzay çalışmalarında gelinen aşamayı değerlendirdi. Türkiye'nin bu çalışmalarda yer almasının elzem olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Uzayda izi olmayanın Dünya’da sözü olmaz" dedi.

Türkiye Uzay Ajansı Kurucu Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, merkezi İstanbul’da bulunan Çayeli Vakfı Kılıç Ali Paşa Medresesi’nde üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.
 
Yıldırım, Çayeli Vakfı Başkanı Ali Zeki Saruhan’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Vakıfta Söyleşi” etkinlikleri çerçevesinde “Gelecek Uzaydadır” temalı bir konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye uzay çalışmalarında yer almak zorunda
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılında açıkladığı Milli Uzay Programı’nın hazırlanmasına öncülük eden Yıldırım, Türkiye’nin uzay alanındaki çalışmalarda yer almasının bir zorunluluk olduğunun altını çizdi.
 
“Uzayda izi olmayanın Dünya’da sözü olmaz” vurgusu yapan Yıldırım, uydu çalışmalarından Ay’da ve Mars’ta koloni kurulmasına ilişkin girişimlere kadar geniş yelpazedeki birçok konuya değindi.

 
Uzay hukuku ve uzay ekonomisi vurgusu yaptı

Yıldırım, konuşmasının sonunda gençlerden gelen soruları yanıtladı. Bir soru üzerine Yıldırım, SpaceX’ten örnek vererek özel sektörün uzayda ağırlığını artırdığını, söz konusu alandaki çalışmaların bu şekilde hız kazandığını söyledi.
 
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde Milli Uzay Çalıştayı Programı düzenlediklerini anımsatan Yıldırım; uzay hukuku, uzay ekonomisi gibi alanlarda yakın dönemde önemli gelişmeler yaşanacağını, yalnızca temel bilimler ve mühendislik alanlarında değil, aynı zamanda söz konusu iki sahada da insan kaynağına ihtiyaç duyulacağını bildirdi.

Özel uzay istasyonu kurma planları
 
Serdar Hüseyin Yıldırım; ABD merkezli Axiom Space, Sierra Nevada, Northrop Grumman, Lockheed Martin gibi şirketlerin uzay istasyonları inşa etme planlarından da bahsetti. Türkiye’nin, bu istasyonlarda kullanıcı olarak değil ortak olarak yer alması gerektiğinin önemine işaret etti.
 
ABD, Artemis programı kapsamında Ay’a yıllar sonra yeniden dönmek istiyor. Çin ise Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) doğrultusunda bu alanda “ben de varım” diyor.

 
ABD ve Çin'den Türkiye'ye Ay teklifi

Türkiye Uzay Ajansı Kurucu Başkanı, her iki Ay girişimi için ABD ve Çin’den teklifler aldıklarını, resmi mektubun kendilerine ulaştığını söyledi.
 
Henüz resmi imzaların atılmadığını söyleyen Yıldırım, detaylı bir araştırmadan sonra ülkemiz için en doğru kararın verileceğini ifade etti.
 
Dünyanın uzay tabanlı üretim çağına doğru ilerlediğini belirten Yıldırım, “Yer çekimi ortamında üretimi mümkün olmayan ürünler uzayda inşa edilecek.” dedi. Yıldırım, bu konuda kristalize ürünler, yapay retina tabakası gibi örnekler verdi. Uzayın yalnızca bilimsel değil, ticari kullanımının da söz konusu olacağını vurguladı.
 
Yıldırım ayrıca, ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Japonya ve Avrupa Birliği’ni “uzayın 1. ligindeki oyuncular “olarak nitelendirerek, Türkiye’nin de bu lige yükselme yönünde adımlar atmaya devam etmesi gerektiğini kaydetti.

"Uzayda savaşa karşıyız"
 
Uzaydaki olası tehlike de Yıldırım’ın gündemindeydi. Türkiye olarak uzayın barışçıl kullanımından yana olduklarını, silahların uzaya taşınmasını istemediklerini aktardı.
 
Uzay çalışmalarında kayda değer bir başarı için insan kaynağının önemine dikkati çeken Yıldırım, ABD’de 290 bin, Avrupa’da 270 bin yetişmiş insan olduğu bilgisini paylaştı. Türkiye’de ise bu sayının yalnızca bin civarında olduğunu, hedeflerinin 10 bine ulaşmak olduğunu dile getirdi.

 
Start-up'lar Türkiye Uzay Ajansı sayesinde ivme yakaladı

Ülkemizdeki çeşitli start-up’ların Türkiye Uzay Ajansı sayesinde ivme yakaladığını ve bu girişimlerinin sayısının arttığını belirten Yıldırım, ajans sayesinde uzay çalışmalarının tek bir çatı altında, organize bir şekilde ele alındığını sözlerine ekledi.

Saruhan'dan Yıldırım'a plaket
 
Çayeli Vakfı Başkanı Saruhan, programın sonunda Türkiye Uzay Ajansı Kurucu Başkanı Yıldırım’a, konuşmalarından dolayı teşekkür etti. Saruhan, Yıldırım’a bir de plaket takdim etti.
 
Üniversite öğrencileri, programın ardından Yıldırım ile bir süre sohbet etti.



Serdar Hüseyin Yıldırım kimdir?


1961 yılında İstanbul Üsküdar'da dünyaya geldi. Aslen Rizeli'dir.
 
Kadıköy Anadolu Lisesi'nin ardından kazandığı İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünde eğitim aldı.
 
1980'de Berlin Teknik Üniversitesi'ne geçiş yaparak Ulaşım Bilimleri Fakültesi Havacılık ve Uzay Bilimleri bölümünden mezun oldu.
 
1989 yılında havacılık sektörüne giriş yaptı. Çeşitli hava yollarında 12 yıl boyunca çalışmasının ardından yurt dışında çeşitli ülkelerde proje danışmanlığı yaptı.
 
Kadir Has Üniversitesi'nde 5 yıl boyunca Hava Yolu İşletmeciliği dersi verdi.
 
2015 itibarıyla devlette görev alarak, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK Uzay Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
 
2019 yılında Türkiye Uzay Ajansı Kurucu Başkanı olarak atandı.
 
Geleceğe Notlar adlı kitabın yazarıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.