Sosyal Medya

TEKNOLOJİ

Şarj Cihazı Olmadan da Cihaz Satın Alınabilecek!

AB'nin Type-C kararı sonrası BTK, ülkemizdeki kullanıcıları sevindirecek bir taslak hazırladı.

AB'nin yönlendirmesi sonucunda Apple gibi önde gelen akıllı telefon üreticileri dahi, iPhone'larda Lightning girişini Type-C'ye dönüştürmek zorunda kaldı. Bu değişim, yeni üretilen elektronik cihazlarda Type-C girişlerinin yaygınlaşmasına yol açtı. Bu durumun ardından BTK, Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği'nde bir değişiklik yaparak şarj cihazı olmadan elektronik cihazların satışına izin veren bir taslak hazırladı.
 
Bu taslak, belirli kategorilere ait telsiz ekipmanlarının şarj cihazı olmadan piyasaya sürülmesini sağlıyor. Bu da tüketicilere, şarj cihazı olmadan bu ekipmanları satın alma seçeneği sunuyor. Bu düzenlemeyle, tüketiciler Type-C kablo ve adaptörü olduğu sürece şarj cihazı satın alma zorunluluğundan kurtulabilecekler.
 
 
Yönetmelik, şarj kapasitesine ilişkin düzenlemelere uygun olarak üretilen bu ekipmanların harici satın alınabilen şarj cihazlarıyla uyumlu olmasını da öngörüyor. AB'nin düzenlemesiyle uyumlu olarak mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar ve diğer birçok cihaz Type-C ile uyumlu olacak şekilde üretilecek.
 
Bu yönetmeliğin 28 Aralık 2024 itibarıyla telefonlar, tabletler ve dijital kameralar için uygulanması planlanıyor. Sadece dizüstü bilgisayarlar içinse 28 Nisan 2026 tarihinden itibaren geçerli olacak.
 
Türkiye'de yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonunun satıldığı göz önüne alındığında, ortak şarjla potansiyel atık şarj cihazı üretiminde yaklaşık 1,5 milyon adetlik bir düşüş bekleniyor. Bu, yılda yaklaşık 7,5 milyon adetlik bir üretim azalması ve 1 milyar 125 milyon TL tasarruf sağlanması anlamına geliyor.
 
Bu düzenlemeler, hem teknolojik cihazların standartlaştırılması hem de çevresel etkilerin azaltılması açısından olumlu bir adım olarak değerlendirilebilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.